Jeg skal bli bonde, men sånn som det ser ut i dag, har ikke jeg eller andre fremtidige bønder en god framtid. Global oppvarming går ut over alt og alle, men spesielt oss bønder kommer til å få store problemer.

Alle trenger mat, men med stadig mer ekstremt og uforutsigbart vær blir det ikke lett å dyrke noe. I fjor hadde vi en veldig varm og tørr sommer. Mange lå i strandkanten og koste seg med det deilige været.

Bøndene derimot gikk og så på de brunsvidde jordene sine. Avlingene ble historisk dårlige. Dette er ikke første gangen bøndene har kjent på konsekvensene av klimaendringene. Sommeren 2017 hadde vi ekstremt mye nedbør, som druknet avlingene.

Kombinasjonen av en våt sommer i 2017 og et ekstremt tørt 2018 førte til fôrmangel for husdyrbøndene. Det har blitt importert grovfôr fra blant annet Island og Øst- Europa. Likevel har mange bønder blitt nødt til å legge ned drifta. Kyr, sau og hest har blitt slakta lenge før tida. Værendringen er globale, så vi kan ikke belage oss på å importere mesteparten av maten.

I tillegg har landbruket og spesielt sau og ku fått skylda for klimaendringene. Ja, det stemmer at det kommer metan ut av grass-spiserne og at det er transport og miljøutslipp i produksjonen. Likevel, det er en urimelig å legge ansvaret på landbruket. Alle vet at det er oljeindustrien som står for de store utslippene av klimagasser.

Om jeg i fremtiden skulle satset på frukt, bær eller grønnsaker som squash, kommer det enda flere problemer som jeg må tenke på. Fersk forskning viser at det blir stadig færre insekter til å befrukte plantene. Dette er også noe bønder allerede merker alvoret av.

I tillegg er bønder under et stort økonomisk press. Mange av verdens fattige er bønder. Det er ikke lett å leve av en middels stor gård i Norge i dag. Det hjelper ikke at vi har en regjering som ikke prioriterer landbruket, og ikke forstår den viktige jobben bonden gjør. – Vi er ikke bønder får moro skyld; dere trenger mat!

Landbruket merker allerede godt hva klimaendringene fører til. Når jeg blir bonde, om noen få år, kommer det ekstremværet vi har i dag til å være enda verre. Det er ikke sikkert jeg kan leve ut drømmen jeg har om å bli bonde. Hvis ikke regjeringen tar situasjonen på alvor snart, blir ikke dette siste gangen jeg protesterer mot en elendig klimapolitikk.