Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.
Vi snakker selvfølgelig om dette å male opp gamle bildekk for å spre delene ut over en bane nær deg. Slik at alle kommende fotballstjerner i Norges land også skal kunne trene opp ferdighetene sine om vinteren, i bitende kulde på islagt matte og når det regner syndflod.
Foruten perspektivet med å holde store deler av befolkningen i aktivitet gjennom hele året, er slike kunstgressmatter en gave til alle gresspollenallergikere. De kan sitte, ligge og rulle rundt uten at øynene hovner opp, pusten piper og nesa renner over.
Bare en liten «time out» her, før vi triller videre.
Jeg har ei venninne fra studietiden, som var allergisk mot gummi, men jeg har ikke undersøkt om gummigranulat står på nei-lista hennes. Dersom det finnes fotballspillere som får reaksjoner av å spille på kunstgress med gummigranulatfyll, så opplys meg gjerne.
Tonn på avveie
For å bedrive litt faktaorientering ble kunstgressmattene jeg refererer til tatt i bruk på 90-tallet. Gresset er laget av polyetylen med fyll av granulat fra gamle bildekk.
Bare i vår kommune hittil i år er det registrert 2,9 tonn granulat på avveie (22 baner). Da snakker vi ikke om hva som er planlagt å fylles på. Dette tallet er 19,5 tonn ved ni baner. *
Jeg har jo registrert granulat på avveie. Vi har tre fotballungdommer i huset … etter en rask runde kan jeg oppsummere: tre gummikuler på det ene gutterommet, fem på trappa ute, én i gangen og 15 på vaskerommet. (Digresjon: Det snakkes om gummien som kuleformet, men det stemmer ikke med hva jeg fant. Granulatene er hver for seg like forskjellige som snøfnugg i utformingen).
For å se hvor mye disse 24 granulatbitene veide la jeg dem på en kjøkkenvekt og fikk null som utslag. Det var først etter en tur i sekken til minstemann at jeg fikk uttelling. Jeg gravde i bunnen (under to par fotballsko, en overtrekksgenser og tre tomme muslibarpapirer) med et medisinmålebeger.
* Tallene er hentet fra kommunens rapport om etterfylling av gummigranulat i 2022 og tar utgangspunkt i innrapporteringer fra idrettslagene i kommunen.
Storfangst av mini-miljøbomber
Kjøkkenvekta ga meg utslag på tre gram, men jeg har ikke talt opp hvor mange gummibiter det er snakk om, ennå. Den oppgaven utsetter jeg til ferien …
Etter rundturen kan jeg i alle fall anbefale alle fotballforeldre om å be ungene riste av seg og ikke minst tømme bager og sekker på banen – før de reiser hjem etter kamp og trening!
Gjør hva du kan – save the turtles!
Kommunen, Idrettsådet og klubbene med kunstgressbaner har hatt fokus på problemstillingen i mange ar allerede og i forrige uke kom det et aldri så lite lysglimt i enden av miljøsvin-tunnelen.
Vi skal kanskje være med i et forsøk med å bruke annet fyll enn granulat på ei kunstgressmatte i ditt nabolag.
Det er snakk om bjørk denne gangen.
– ATSHO!
Jeg nyser bare jeg hører ordet. Allergien min liker ikke denne tresorten.
– Dersom dette forsøket blir antatt i Sandefjord, skal jeg ringe produsenten av bjørkegranulat sporenstreks. Jeg har ei bjørk i hagen som lett kan doneres bort.