Jeg mener hardnakket at ikke bare barn med selvmordstanker, men alle som sliter, burde kunne gå til psykolog – helt gratis

Av

Hvorfor koster det penger å gå til psykolog?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er gratis for norske barn å gå til psykolog. Men så er det allikevel ikke det. Det finnes tusenvis av barn, med alvorlige problemer – som betaler kr 2000,- pr. time.

Jeg heter Andreas Frølich, og jeg har gått litt til psykolog – dessverre – og jeg har betalt for hele uvesenet når det har vært nødvendig. Jeg har råd til det, så det er ikke et stort problem. Men.

Jeg har en venn som har en sønn, og han går til en psykolog uten Helfo-refusjon. Til nå har familien fleska til med 60 papp i psykolog og det – det er bare helt nuts.

Særskilt sårbar situasjon

Det ER altså gratis å gå til psykolog. Og det spesialister og psykiatere innen systemet. Men. Allikevel så er det mange som tyr til andre løsninger innen privat sektor.

Hva er en Helfo-refusjon? Det er å få igjen pengene for osv. Det gjør det nærmest gratis å gå til psykolog. Skjønner? Barn som trenger psykolog, er i en særskilt sårbar situasjon, og det er krevende for alle parter å vente på friskmelding …

Må ta den de får

Problemet er: De blir sendt til skolepsykologen eller BUP. Der må de ta den psykologen de får! Barn er så sårbare at det er vanskelig å si jeg vil ikke snakke med denne personen, og de proffe er ikke interessert i å høre. Foreldrene blir sett på som vanskelige og ikke samarbeidsvillige hvis de sier ifra for barnet.

I det offentlige finnes det mye rart, og mange er ubrukelige. Og sier du som barn noe galt, blir du meldt til barnevernet relativt raskt. Et vennepar av meg var hos BUP, datteren har ADHD. For å forklare hvordan utfordringene kan være, sa hun: av og til får jeg lyst til å filleriste henne. Da kom barnevern-alarmen med én gang. Aha: mor tenker vold!

Vondt blitt til verre

Systemet er tungrodd, og de fleste jeg kjenner som har vært bort i disse, der har vondt blitt verre. Hvis det ikke er enklere utfordringer barn har. Det er mye lav kompetanse.

Men. Hvorfor kan ikke barn gå til en vanlig psykolog som ikke koster penger, er det virkelig så ille? Hm. Tja. Det er også fordi nervene er i høygear hos foreldre, og de ønsker å trøkke til. Spesialistene har ofte ikke en slik refusjonsordning som sagt – og typisk for disse er å ta 2000,- pr. session. Mamma og pappa kan ikke løpe risikoen å miste sitt eget barn til selvmord. Det er umulig – og umulig tragisk. Koste hva det koste vil – man redder livet til barnet sitt hvis det står i din makt. Sånn er det bare.

Det er så hjerteløst!

Tannlege er gratis for barn. Men mange barn trenger psykologspesialister, og de kliner til med å droppe Helfo-refusjonen for å «pockete» spenna.

Det er så hjerteløst at jeg har ikke ord. Hva om du har et barn med selvmordstanker? Og ikke så mye penger?

Jeg mener hardnakket at ikke bare barn med selvmordstanker, men ALLE som sliter, burde kunne gå til psykolog HELT GRATIS. Drit i de jævla tennene da! Tenk så fælt det er å ha depresjon eller det som verre er. Tenk å være 6 år da? Og ønske at man var DØD! Ja, det koster deg 2000 kroner gangen, det.

Du føler deg som et barn

Hva om du er 45 år og har samme følelse i kroppen? Da føler du deg som et BARN, da. Jeg snakker av egen erfaring. Hear me now, beliebe me later, Justin.

Så kjære Erna Solberg. Og resten av det dere som romsterer i den flotte bygningen vi har latt dere låne – enn så lenge. Samle dere om en sak nå. Min sak.

BARN MED SELVMORDSTANKER. Og alle andre som sliter, i alle aldre.

La oss spleise på regninga.

Alt annet …

Det er bare PRAT.

https://www.bmst-bidra.com

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken