Nå er nissens fang forbudt

ATSKILT: En egen krakk til barna som besøker nissen og alven på Hvaltorvet, skal øke tryggheten og gjøre nissen mer tilgjengelig for alle barn. Nå er nissens fang forbudt område. Nissen, som her sitter på barnas krakk, skal sitte i stolen til venstre når barna kommer.

ATSKILT: En egen krakk til barna som besøker nissen og alven på Hvaltorvet, skal øke tryggheten og gjøre nissen mer tilgjengelig for alle barn. Nå er nissens fang forbudt område. Nissen, som her sitter på barnas krakk, skal sitte i stolen til venstre når barna kommer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kjøpesenternissen skal ikke lenger ha barn på fanget. Årsak: Redsel og eventuelle vonde opplevelser skal ikke få næring under nissebesøket.

DEL

(Tønsbergs Blad) Et besøk hos julenissen på kjøpesenteret er en populær og hyggelig opplevelse for de aller fleste barn, og mangt et barn har sittet på nissens fang og fortalt hva de ønsker seg til jul.

Men i år er nissefanget forbudt område for barn som besøker Hvaltorvets nisse i Sandefjord. Nissen og alven hans henviser barna til en egen krakk. Barn som ønsker/tør, kan eventuelt sitte ved siden av nissen i nissens stol.

– Unngå kleine situasjoner

– Det er for å unngå misforståelser og kleine situasjoner, sier senterleder Geir Ellefsen ved Hvaltorvet.

– For noen barn er det en barrière dersom nissen sier «kom på fanget mitt». Noen barn nøler, andre er redde og synes nissen er skummel. Derfor er det greit at barn har en egen krakk. Slik blir nissebesøket mer tilgjengelig for alle barn, sier Ellefsen.

Han forteller at tanken om fangforbud kom fra nissen selv.

– Han er veldig godt vant til å jobbe med barn og ungdom. Vi støtter at fanget hans nå ikke skal være tillatt.

LES OGSÅ: «Du eier jo ikke din egen kropp» – nå vil jentene på helsefag ha slutt på det

Kan ha opplevd overgrep

Med «Dark Room»-opprullingen og andre overgrepssaker i bakhodet, mener Ellefsen at fangforbudet er ekstra viktig:

– Vi må ha i bakhodet at vi aldri kan vite hva barna som besøker vår nisse, kan ha vært utsatt for eller vært forsøkt utsatt for. De skal slippe å komme til nissen og måtte ta et valg om å sitte på fanget eller ikke, sier Ellefsen.

Nissebesøk

Nissen er tilgjengelig på kjøpesentrene i disse tidsrommene nå i desember:
■ Hvaltorvet: Torsdag 15., fredag 16., torsdag 22. og fredag 23. (alle dager kl. 14-18) 
■ Farmandstredet: Søndag 11., torsdag 15., søndag 18. og torsdag 22. (alle dager kl. 14-18)
■ Nordbyen: Torsdagene 15. og 22. (begge dager kl. 16-17.30)

På Farmandstredet i Tønsberg og Nordbyen i Larvik, som har samme eier, har de en litt annen praksis med senternisse

Mens Hvaltorvet-nissen får en fast base med stol, krakk og kulisser i sydenden av senteret, skal nissene på Farmandstredet og Nordbyen bevege seg mer rundt. De blir i mindre grad sittende. Dermed er også nissefanget mindre tilgjengelig.

– Julenissen skal vandre rundt og skape god stemning. Skulle noen ønske å ta bilde med nissen, er det opp til hver enkelt og om foreldrene synes det er OK, opplyser Ann Christin Horsgaard, markedssjef for Farmandstredet og Nordbyen.

Nissene på Nordbyen og Farmandstredet er leid inn av et eventbyrå sentrene har samarbeidet med i lang tid, mens Hvaltorvet-nissen fikk oppdraget via kjente. Sjøsiden kjøpesenter i Horten har ikke senternisse.

LES OGSÅ: Mener incestutsatte søstre ble sviktet av barnevernet

– Har ikke alltid lyst

– Det er viktig at barn har mulighet til å velge selv, sier Ane Aamodt, kampanjeleder i Redd Barna.

Hun mener alle bør ha med seg overordnet kunnskap om at seksuelle overgrep skjer og at de ofte begås av barns tillitspersoner.

– Uansett om barn har opplevd overgrep eller ikke, har de ikke alltid lyst å være tett på og å gi tante en klem eller sitte på nissefanget. Hvaltorvet kjøpesenter har tydeligvis tenkt gjennom hvorfor nissetreffet skal ha noen rammer, og det er klokt, sier Aamodt.

Artikkeltags