– Det var mamma som så det, sier Amalie Borlaug-Andreassen (11). Hun og mamma Tina Andreassen står klar med sagen etter at Amalie har godkjent valget.

Hun får til og med prøve sagen, men mamma må ta over etter hvert. Det er ikke noen lett jobb å sage seg gjennom en iskald trestamme.

De er en av mange familier som har tatt turen til Elisabeths Jul for å plukke seg ut et tre på hogstfeltet, men Tina og Amalie kom ikke til feltet alene.

De kom sammen med IOGT, som står bak aktivitetstilbudet «Enestående familier». Organisasjonen plukker også opp regningen for trærne, slik at flest mulig skal ha mulighet til å delta.

– Kjempetilbud

Enestående familiers juletrehogging er en av mange aktiviter som arrangeres for voksne som ofte er alene med barna sine, for eksempel familier som har flyttet til en annen kant av landet, som Amalie og Tina.

– Jeg er fra Kirkenes, og derfor er dette et kjempetilbud. Når man ikke har så stor omgangskrets er det kjekt å gjøre noe sånt som dette sammen med andre, sier Tina Andreassen.

Treet blir pyntet allerede i kveld, for Amalie skal feire jul hos faren. Arbeidsfordelingen under juletrepyntingen har hun allerede klar.

– Mamma er sjefen for alt, konkluderer hun, til trillende latter fra moren. 11-åringen går imidlertid med på å hjelpe litt til.

Bildeserie

Se bildene fra jakten på det perfekte juletreet

 

Flere kvister, mer pynt

Litt lenger borte i juletreskogen står Sophi Olsen Elbadawi (9) med mamma Liv Marit Olsen. De har funnet det perfekte treet de også.

Dette er deres første juletrehogging med Enestående familier, og absolutt en aktivitet de kan anbefale.

– Vi har ikke gjort noe sånt før, så det er kjekt å få muligheten. Det er så fint, med traktortur og det at man får velge sitt eget tre, sier Liv Marit Olsen.

Etter at mamma har gjort seg ferdig med sagingen kan de to stolt presentere «fangsten».

– Hvorfor valgte du dette treet da, Sophi?

– Fordi det hadde mange kvister. Da får vi plass til mer pynt, sier Sophi, som tydeligvis har tenkt nøye gjennom utvelgelseskriteriene.

Men pyntingen må vente til lille julaften.

Bygger nettverk

IOGT er i utgangspunktet en rusforebyggende organisasjon, uten at dagens aktivitet kan knyttes direkte til rusforebygging.

– Enestående familier handler mer om å være et kontaktpunkt for familier. Mennesker trenger andre mennesker. Det er mye godt forebyggende helsearbeid  i å ha andre å være sammen med, sier Trude Sletteberg, som er regionkonsulent IOGT Sør-Norge og leder av Enestående familier nasjonalt.

– Det er et tilbud til voksne som ofte er alene med barna sine. Vi har for eksempel ganske mange innflyttere blant familiene som deltar. Det vi gjør er å vise dem Sandefjord og hva de kan gjøre, så kan de selv finne fram til det senere,

Aktivitetene kan være for eksempel tur i svømmehallen, teater- og kinobesøk eller aketurer.

– Vi har pynta pepperkakehus, arrangert juleverksted og i dag har det vært juletrehogging. Det er tre hyggelige ting som skjer før jul, og er for mange en mulighet til å bygge nettverk, sier Sletteberg.