Juletiden er for mange også en tid hvor TV-en spiller en vesentlig rolle. Noen må høre stemmen til Knut Risan som Askepott (og alle de andre, for den saks skyld), før det går opp for dem at det er jul.

Andre igjen trenger å se litt hardbarka action fra John McClane, den amerikanske politimannen som etter hvert har fått et litt anstrengt forhold til juletiden.

Nyhetsgrafikk.no har satt sammen en grafikk som viser hva nordmenn flest hadde på TV-en i dagene før, under og etter jul i 2015.

De to øverste plasseringene kommer nok neppe som noen overraskelse.

Tradisjon på topp

Mest populært er NRKs «Kvelden før kvelden», og helt uten noen form for statistisk eller faglig grunnlag, vil vi anta at seertoppen på dette programmet kommer like før klokka 21.

Da vises nemlig «Grevinnen og hovmesteren», og både bestefar, far, barn og barnebarn kan kose seg med butleren James, Miss Sophie og resten av «middagsgjestene».

Den 11 minutter lange filmen har blitt sendt på NRK de fleste årene siden 1980, og har fått plass i Guinness rekordbok som den mest gjentatte TV-sketsjen noensinne.

Askepooooott?

På andreplass kommer den tysk-tsjekkiske spillefilmen «Tre nøtter til Askepott». Knut Risans stemme, som gir liv til samtlige av rollefigurene i filmen, er nok for mange en utløsende faktor hva gjelder julestemning.

For hvem har vel ikke sittet i sofaen under dyna eller ullteppet og kjent julestemningen skylle over dem når Askepott får sin prins?

Filmen, som på tysk har fått tittelen «Drei Haselnüsse für Aschenbrödel», har blitt vist hver julaften siden 1996, men har også blitt vist flere ganger før dette.

I 2013 ble den kåret til tidenes julefilm av VG-leserne, og det med god margin.

Stjerner, nøtter og sølvgutter

Resten av listen er fylt opp med kjente og kjære julefavoritter, som «Reisen til julestjernen», «Julenøtter» og selvfølgelig Sølvguttene som synger jula inn.

Svenske Pippi Langstrømpe har også fått en plass i julestua, og Donald Duck er fortsatt populær.

Hvilken film eller TV-program du se før du kjenner skikkelig på julestemninga? Skriv det inn i kommentarfeltet under. Kanskje noen andre også får øynene opp for din favoritt?