Justisministeren med gladnyhet om påsken

Av

Nød-respiratorer, gode tendenser og gladnyhet om påske, det var noen av nyhetene som ble presentert på dagens pressekonferanse om korona-viruset.

DEL

( Nettavisen) – Tallet på sykehusinnleggelser kan tyde på at dette går den riktige veien, åpnet statsminister Solberg tirsdagens pressekonferanse med.

Dette er likevel ikke over, advarte hun:

– Hvor raskt vi kan slippe opp tiltakene avhenger av hvor godt vi lykkes med å slå ned viruset, men jeg vil takke folk over hele Norge for at dere slutter opp om de strenge koronatiltakene, sa hun.

Nød-respiratorer

Regjeringen har også bestilt 1.000 nød-respiratorer, sa statsministeren.

– Dette er veldig gode nyheter. Vi vet at Norge i løpet av de nærmeste månedene kan nå en topp i antall syke pasienter med covid-19. Disse nødrespiratorene gjør helsetjenesten bedre i stand til å håndtere en slik topp, sa Solberg.

Klikk på bildet for å forstørre. Statsminister Erna Solberg på myndighetenes daglige koronapressekonferanse tirsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) kunne meddele at det er bestilt 1.000 nød-respiratorer. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

– For den nasjonale helseberedskapen ligger det en stor trygghet i dette.

Hun la til at Norge neppe kommer til å trenge alle disse.

– Det betyr at vi også kan bidra internasjonalt med essensielt utstyr i behandlingen av pasienter som trenger pustehjelp.

Bortvisning

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland forklarte at endringene som har kommet i bortvisningslovene de siste dagene handler om å begrense smitte og verne om sykehuskapasiteten.

Oppmykningen i reglene handler blant annet om at utenlandske sesongarbeidere til landbruket skal få slippe inn i landet.

– Det er samtidig sånn at vi har flere hundre tusen nordmenn som er permittert og arbeidsledige, og vi skal selvsagt først prioritere å skaffe de arbeid og utdanning, understreket Mæland.

Hjemreise for studenter

Mange studenter pleier å reise hjem i påsken. Mæland kunne fortelle at mange har lurt på om dette er mulig også i år:

– Det er fortsatt sånn at unødvendige fritidsreiser bør unngås, sa justisministeren.

Samtidig sa hun at det å reise hjem ikke nødvendigvis er unødvendig. Dermed hadde hun en gladnyhet å komme med:

– Så hvis en er frisk og familien er frisk så kan en reise hjem, slo hun fast.

Klikk på bildet for å forstørre. Den daglige pressekonferansen i forbindelse med koronasituasjonen. Justisminister Monica Mæland sier det er viktig å følge opp utsatte barn.

Studenter kan dra hjem i påsken, sier Mæland. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Mæland understreket at det er viktig å reise slik at man holder avstand til andre og ellers følger de rådene som myndighetene kommer med.

– Ikke i mål enda

Tidligere tirsdag ettermiddag kommenterte nyhetsredaktør i Nettavisen, René Svendsen, at Norge har klart å komme seg gjennom viruset, men ikke kan slappe helt av enda.

Solberg var ikke helt enig i at man har klart å ri av stormen:

– De tallene vi har sett nå gir grunn for å se at tiltak virker, men vi er ikke nede på målsetningen vår enda, sa hun.

– Det betyr at vi fortsatt har behov for at vi holder et tydelig og klart budskap om at vi må passe på smittevern, vi må passe på avstand, vi må gjøre alle de tingene som er helt nødvendig, sa Solberg.

TikTok og sosiale medier

Helseminister Bent Høie hadde flere nyheter å komme med. Den ene omhandlet et nytt pandemiregister, mens den andre var en ny kampanje rettet mot barn.

– Målet er å støtte de i en tid som mange opplever som tung, men også å spre kunnskap om smitte, sa Høie.

Klikk på bildet for å forstørre. Helse- og omsorgsminister Bent Høie .

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) hadde flere nyheter på dagens pressekonferanse, en av dem rettet mot barn og unge. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Kampanjen inneholder blant annet norske youtubere og influensere som barn og unge lytter til, og skal produseres både på Instagram, YouTube og TikTok.

– Vær en venn og inkluder alle i denne perioden, det er hovedbudskapet i kampanjen, sa Høie.

Kampanjen er også for dem som ønsker en annen vri på rådene fra helsemyndighetene, sa helseministeren.

– Jeg mener at dette er en god utfordring for oss som kanskje er født litt mer på steinaldertiden, sa Høie, og kikket med et smil bort på Solberg, Guldvog og Mæland.

– Utsett livet litt nå og skriv ny historie, oppfordret Høie.

Gladnyhet fra helsedirektøren

Helsedirektør Bjørn Guldvog hadde følgende gladnyhet å komme med på tirsdagens pressekonferanse:

– Mange tusen ansatte som har vært i karantene i helsetjenesten er nå på vei tilbake, så vi får en mer kraftfull bemanning, sa han.

Han kommenterte også nyheten fra tidligere i dag om at antallet sykehusinnleggelser har gått fra 321 i går til 318 i dag:

– Når vi ser på de tallene så er vi glad for at det ikke er en markant økning i antall smittetilfeller og innleggelser, fra dag til dag, men det er fremdeles for tidlig å si om denne tendensen vedvarer, sa Guldvog.

– Vi må samtidig glede oss over de tallene som vi kan i denne situasjonen, sa helsedirektøren.

Klikk på bildet for å forstørre. Helsedirektør Bjørn Guldvog mener smitteverntiltakene må videreføres for å slå ned koronaepidemien.

Helsedirektør Bjørn Guldvog hadde en gladnyhet på dagens pressekonferanse. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Ifølge VG var det 10.076 sykehusansatte i karantene for koronaviruset ved toppunktet 20. mars. 31. mars ligger tallet på 3.934.

Guldvog understreket også at det er gode smittevernrutiner i helsevesenet, og at andre som er alvorlig syke ikke bør nøle med å ta kontakt.

Fortsatt lav smittespredning

Spredningen av koronaviruset i Norge er fortsatt lav, og det har ikke vært noen dramatisk vekst i epidemien den siste uka, ifølge Frode Forland ved FHI.

– Antall nye meldinger per dag er nokså stabilt, sa fagdirektøren i Folkehelseinstituttet.

Ettersom det bare er sårbare grupper og helsepersonell som har blitt prioritert for testing, sier overvåkingen mest om smittespredningen i denne delen av befolkningen, forklarte han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken