Jeg lærte noe nytt for et par dager siden, jeg lærte at kabotasjeregler ikke er innført for persontransport i Norge, da er det ikke rart at jeg har stått med eneste norske turbuss diverse steder i landet, omringet av utenlandske selskaper som undergraver vårt livsgrunnlag.

Undertegnede har 34 år bak seg i transporten, de siste 5 som turbussjåfør både innenlands og utenlands. Jeg har observert mange tragiske skjebner og snakket med mange sjåfører fra mange forskjellige nasjoner som kjører turbuss i Norge for kr 6 000,- og oppover til 11 000,- i måneden. Mange av dem bor i bussene sine for å kunne sende hjem så mye som mulig av lønnen sin til familiene på Balkan eller Baltikum, jeg har ofte sett dem lage mat på primuser i lasterommet og spise sin mat i grøfta mens de svelger ned med billig øl og vodka. Dette kaller jeg sosial dumping.

Sommeren 2019 snakket jeg med en sjåfør på en Ollex buss, han var fra Ukraina og hadde ca. 10.000,- utbetalt i måneden, han skulle være her i landet i 3 måneder for å kjøre turister. Ollex hadde ifølge han flere hundre busser i Norge som skulle ta turene vi norske sjåfører lever av.

I godstransport er det strenge kabotasjeregler, regler som gjør at en utenlandsk sjåfør som kommer hit med varer bare kan kjøre maks. tre turer i Norge før han må ut igjen, hvorfor finnes det ikke regler for persontransport?

Hvis vi ønsker at norske arbeidere skal ha norske jobber kan vi ikke holde på sånn som dette, da ender vi opp som fattige alle sammen, utenom de som skummer fløten.

Nå under koronakrisen er det lite eller ingenting vi får kjørt og jeg har vært permittert siden mars md. og er foreløpig permittert til mars neste år, da håper vi på at ting nærmer seg normalen igjen, da kan jeg igjen regne med å komme til f.eks. Flåm og ta hvilen min som eneste norske buss for jeg har ingen tiltro til at dette systemet ryddes opp i nå mens man har mulighet og tid, dessverre.