Fredag hadde vaktlag A fra Sandefjord brann og redning øvelse i praktisk gjennomføring av det de kaller isredning. Oppgaven består i å redde en person opp av ei råk i isen. Dette skal foregå både med og uten brett til hjelp. Konstablene har også flere andre øvelsesmomenter.
Lørdag er det minus åtte grader i lufta, men fredag var det «bare seks». Likevel er dette langt unna komfortsonen for oss som heller fyrer i peisen under ullpleddet om vi kan velge.
– Kaldt i vannet? Nei. Draktene som brukes er tørrdrakter og vi har ull under. Det kan bli litt kaldt i ansiktet og på hendene bare, sier utrykningsleder Kenneth Veløy-Bjørnstad.
Sikkerhetstips for trygg isglede
- Ha alltid ispigger hengende rundt halsen. Koster fra 100 kroner og kan kjøpes i sportsforretninger
- Sjekk tykkelsen på isen. Er den under fem centimeter bør du ikke gå på den, såframt du ikke har rett utstyr og erfaring. Vær oppmerksom på at is kan ha svært ulik tykkelse. Er du usikker, sjekk ofte.
- Ha med deg en kasteline. Da kan du få hjelp eller hjelpe andre dersom uhellet er ute.
- Ha på ryggsekk. I den kan man legge et skift med tørre klær i en vanntett pose. Sekken bør festes rundt livet (og gjerne under skrittet). Da vil den også hjelpe å holde deg flytende.
- En tynn flytevest under jakken kan også være et triks.
- Vær gjerne flere ifølge. Da kan dere hjelpe hverandre.
Her kan du se isvarselet utarbeidet varsom.no (ekstern lenke). Her kan du se isregistreringer som er meldt inn til regObs (ekstern lenke).
Viktig beredskap
I tillegg til brannslukking har brannvesenet mange andre oppgaver knyttet til beredskap. Det er helseoppdrag med hjelp til tunge løft, «first responder» ved hjertestans, bistand ved bilulykker, vannlekkasjer, flaggheising, sperring av vei, tauredning og dyreredning, ramser Sandefjord brann og redning opp på egen Facebook-side.
I tillegg til alt dette, er det blant annet redning på islagt vann. Brannkonstablene ser helst at de slipper slike oppdrag og oppfordrer til å utvise stor forsiktighet om du beveger deg utpå isen.
– Sjekk alltid isforholdene på varsom.no. Der finner du gode råd rundt det å ferdes på isen. Du kan også sjekke redningsselskapets nettsider: https://rs.no/sikker-til-sjos/isvett/.
Tynnere is i Mefjorden
Dersom du ser folk i oransje dresser på isen lørdag, er de der med vitende vilje. Det er et av vaktlagene hos Sandefjord brann og redning som øver på nok et «redningsoppdrag» på isen.
Det er ikke ofte avisa snakker med folk på jakt etter tynnere is, men det gjorde vi altså lørdag.
– Vaktlag C skal ut til Djupsund i dag. Der er det ikke så tjukk is som i Bugårdsdammen, så sjansen for å gå gjennom er større, sier Veløy-Bjørnstad.
Til sammen er det fire vaktlag hos Sandefjord brann og redning som bytter på beredskapen.
Djupsund ligger mellom Ormestadholmen og fastlandet i Mefjorden.