Overfor alle som følger med den rivende utviklingen på nett, der viktige nyheter blandes lekent med mer eller mindre unødige oppdateringer fra venner og kjente, og der det alltid skjer noe, overfor disse er det lett å argumentere om hvorfor papirutgaven av lokalavisa ikke lenger er så viktig.

De vet at det er alltid noe som skjer og det skal det fortelles om med én gang. Noe skjer hele tiden. Noe som skal sjekkes, noe som skjer, en rød dott som betyr en viktig melding fra en kollega eller tant og fjas fra en glemt fetter som fort skyves vekk fordi nå bombes et kjernekraftverk i Ukraina, som igjen leses bare halvveis - for nå har det skjedd en utforkjøring i Sandefjord. Eller hva med miljøutfordringene i Goksjø, eller om Dykkerklubben som rydder i fjæra?

Vi har mange digitale lesere som sjekker oss hele tiden.

Sandefjords Blad har et opplag på 13.000 og av våre abonnenter er 90 prosent digitalt aktive. De aller fleste som abonnerer, er rene digitale abonnenter. Sånn er det blitt fordi vi har fått til en jevn opplagsvekst over mange år ved å si at vi er best digitalt.

Hvor bra er alt dette?

Og hva med de få som ikke har epost, som klarer seg med en enkelt Doro-telefon om som hver morgen går ut i snødrevet for å hente lokalavisa i postkassa. På kjøkkenet er kaffen satt over og klar når avis skal leses samvittighetsfullt fra første til siste side.

Skal disse ikke lenger får papiravis seks ganger i uka, men bare tre fordi vi skal levere nyheter på nett hele tiden? Trengs det?

Jeg hørte en gang at Peter Wessel Tordenskiold – som er kjent for sine bragder og ubragder (slavehandel) – ikke mottok flere nyheter enn det som kan leses på en enkelt avisside gjennom et helt liv. Han rakk likevel å gå til angrep på Sverige en rekke ganger og døde som Norges største sjøhelt i 1720.

LES OGSÅ: Sandefjords Blad med færre papiraviser

Om det virkelig stemmer, vet jeg ingenting om. Men det vi ser, er at dagens mennesker overstrømmes med informasjon, og at mye av det er uvesentlige distraksjoner. Noe er til og med farlige distraksjoner, det så vi under pandemien da konspirasjonsteoretikerne vant nytt fotfeste.

Hvorfor skal Sandefjords Blad – lokalavisa som har eksistert i Sandefjord fra før bilen ble oppfunnet – være med på den dansen?

Kan ikke vi holde stand? Kan ikke vår trofaste lokalavis holde stand mot den digitale utviklingen og satse på papir. At vi vi ikke bare fortsetter med papirutgaver som før, men til og med prioriterer den? At vi rett og slett slutter med streaming, løpende nyhetsmeldinger, bildegallerier og satser knallhardt papirutgaven?

Tror vi på det selv? For meg virker det like formålstjenlig som å bygge en demning mot tidevannet i sanden på Vøra. Digitaliseringsbølgene skyller inn over oss uansett, og verken avisa eller borgerne i Sandefjord står overfor et reelt valg.

Kanskje finnes det en lurere måte - en måte som ivaretar begge hensyn?

Det finnes ikke den demning, det tiltak eller den lokalavis som kan stanse digitaliseringen av samfunnet. Vi ser det hos oss. 65 prosent av våre abonnenter, er rene digitale abonnenter. Av de gjenværende 35 prosentene har de aller, aller fleste etablerte digitale leservaner. Når budet legger papiravisa i postkassen deres, har de allerede lest eAvisa i appen.

Gjennom dagen følger de med på den løpende dekningen på sb.no.

Papiravisa er gårsdagens nyheter i fast form.

Våre leseres brukervaner har gjort papiravis seks dager i uka overflødig. Skal vi beholde opplaget, og fortsatt være en relevant lokalavis i Sandefjord kan vi ikke henge igjen i fortiden. Vi må levere det leserne og samfunnet forventer av oss.

Bare slik kan vi fortsatt spille en rolle i lokalsamfunnet og for eksempel være med i kampen mot falske nyheter neste gang en pandemi rammer verden.

Men hva med de som ikke er digitale? Skal de glemmes helt nå da? Skal de bokstavelig talt sendes ut i kulden til en tom postkasse? Ja, jeg hører dette argumentet og tenker at det har en verdi. Vi kan likevel ikke fortsette akkurat som før.

Det er nettopp derfor vi fortsatt gir ut tre papirutgaver i uka - enn så lenge. Der skal vi samle de viktigste nyheter og det de trenger for å komme seg gjennom uka, i aviser som er fyldigere enn ellers. Av vårt opplag på 13.000 - har vi nå 736 papiravisabonnenter som ikke er digitalt aktive. De skal vi gjøre hva vi kan for å ivareta - men vi kan ikke gjøre alt.

Om noen tenker at det ikke er nok? Ja, da er det synd, men annerledes kan det heller ikke være.

Ikke om lokalavisa skal eksistere i 160 år til, til beste for Sandefjord.

(Dette er min mening. Les gjerne også noen leserbrev fra de som er uenige - jeg legger en link til de under her.)

SB innskrenker

SB svikter de eldre