Gå til sidens hovedinnhold

Stiller til biskopvalg som første åpne homofile

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det vitner om at det virkelig er plass til oss i kirken, sier prost Kristine Sandmæl.

(Tønsbergs Blad)

Prosten fra Moss var den første åpne lesbiske prosten i Norge. Nå er hun én av fire kandidater som vurderes som ny biskop i Nidarosdomen.

Sandmæl vokste opp i Moss og forteller at hun hadde en helt vanlig barndom i likhet med de fleste andre barn som vokste opp i Moss på 70-80-tallet. Hun var ganske stille som barn, men har mange gode minner fra lek med ungene i nabolaget. I tillegg spilte hun i korps, noe som ble en viktig del av oppveksten for Sandmæl.

Hennes reise som aktiv i kirken begynte i konfirmasjonstiden.

– Jeg var konfirmant i Moss kirke, og ble aktiv der i ungdomstida, jeg var også med i ungdomskoret Sirius i Rygge og i felles ungdomskor for Moss og Jeløy kirker. Det var fint å være ungdom i kirken her. Vi ble godt tatt imot og gitt stort ansvar og mye frihet, forteller hun.

Da Sandmæl var ferdig utdannet var det ikke lett å få prestejobb som nyutdannet på det sentrale Østlandet. Da hun fikk jobb i Lofoten var hun ikke sen med å takke ja.

– Jeg hadde nok planer om å flytte sørover etter noen år, men nå har jeg blitt i Lofoten i tjue år, og trives godt sammen med kona i vår enebolig med panoramautsikt til Lofotveggen og midnattssola. Det røsker godt i tak og vegger når høst- og vinterstormene herjer rundt hushjørnene, legger hun til.

– Det er en stor ære å være blant de fire som kommer gjennom en grundig evalueringsrunde som nominerte til biskop. Nidaros er et spennende bispedømme med en folkekirkekultur som jeg tror kan passe meg ganske bra, forteller hun.

Lang vei å gå

I tider har det vært belastende å være Kristine Sandmæl i kirken. Hun forteller at det har vært mye fokus på hennes legning i perioder hvor hun har søkt på og blitt nominert til høyere stillinger i kirken.

– Jeg er den jeg er. Legningen min er en del av det. Jeg bestemte meg tidlig for at ingen skulle få ta fra meg kirken min, og ingen skulle få ta fra meg Gud. Det har hjulpet meg. At det er så mye fokus på legning i kirken er litt synd.

Hun legger til at hun nok ikke Norges første lesbiske prost, men at hun er den første som er åpen. Det har heller aldri skjedd før at noen som lever i «likekjønnet» ekteskap er nominert til biskop i Den norske kirke.

– Det er flott at det i dag er mulig. Jeg ser vel ikke på meg selv som en pioner, for det er så mange som har gått en lang og vanskelig vei i kirken før meg. En vei som har kostet mange mye, og noen til og med troen. Disse flotte, modige menneskene er de egentlige pionerene, det er de som har banet vei for at jeg har kunnet komme dit jeg er i dag. Jeg vet at det betyr mye for mange av dem at vi i kirken er der i dag at det er mulig for meg som er gift med ei av samme kjønn kan nå gjennom i nominasjonen. Det vitner om at det virkelig er plass til oss i kirken, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.