Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil de ha dine kirkemalerier

Etterlyser malerier og trykk med motiver fra Sandar kirke

Artikkelen er over 6 år gammel

De åtte salmetavlene i Sandar kirke har stått ubenyttet i flere år, men nå er det bestemt at de skal få et nytt og mer meningsfullt liv. For å få til det, frir menighetsrådet til innbyggerne – og kanskje nettopp deg?

Ja visst har Sandar menighet mange grunner til å være stolt av kirken sin, men en stor kunstsamling er ikke én av dem.

For den flotte trekirken fra 1792 kan kun skryte på seg å ha to malerier hengende til skue: altermaleriet «Kristus på korset» av Fredrik Petersen og et maleri i våpenhuset malt av Lauritz Bryn, med motiv av den gamle steinkirken som ble revet i 1790.

Skal vi få til dette, er vi avhengige av hjelp fra publikum. Vi vet det henger mange bilder med motiv fra både den gamle middelalderkirken og fra trekirken rundt omkring.

 

Innblikk i historien

Men går det som sogneprest Michael Onsrud og Anita Nilo, Astrid Vataker og Trygve Andersen fra menighetsrådet tror og håper, er den situasjonen en helt annen om ikke veldig lenge.

Både for å gi besøkende et innblikk i kirkens mangslungne historie og som et ledd i et lenge ønsket mål om en mer «åpen kirke», har kvartetten bestemt seg for å pryde den majestetiske trekirken med en maleriutstilling over en seksukersperiode i høst.

En generaltanke er dessuten at de nevnte salmetavlene skal vise kirkekunst på permanent basis.

– Skal vi få til dette, er vi avhengige av hjelp fra publikum. Vi vet det henger mange bilder med motiv fra både den gamle middelalderkirken og fra trekirken rundt omkring. Vi ønsker å låne så mye som mulig, sier Andersen og understreker at det er motivet som er det viktigste, ikke den kunstneriske kvaliteten på arbeidene.

  • LES OGSÅ: Mobilen inntar kirka

Konserter knyttet til verkene

Sognepresten forsikrer om at så lenge verkene er i kirkens besittelse, er de i trygge hender.

– Vi tar selvsagt også imot donasjoner, sier Nilo og viser fram to malerier, donert av Sparebank1 i Sandefjord.

På åpningsdagen for utstillingen søndag 27. september, vil alt som vises fram bli presentert og satt i en historisk kontekst. I løpet av den åtte uker lange utstillingsprioden, er det også tenkt én eller flere konserter, der kirkens kantor presenterer musikk som representerer epoken til utvalgte malerier.

– Vi håper dette vil gi et tydelig signal om at vi ønsker en enda mer åpen og levende kirke, sier sogneprest Onsrud.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.