Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor ikke et skilt med «Adgang tillatt for uvedkommende»?

Artikkelen er over 5 år gammel

Denne høsten fyller Bjørn Eidsvåg og Svein Tindberg Det norske teatret med forestillingen «Etterlyst Jesus». Dette har gitt rom for mange samtaler i ulike fora om hvem Jesus er. Er han et etisk forbilde, en opprører mot makter og myndigheter eller en forsoner mellom Gud og mennesker?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tunsberg bispedømme består av Vestfold og Buskerud fylke, av by og bygd. Mer enn 522.000 mennesker i alle aldre forsøker å få til et godt liv for seg og sine. Mange har et forhold til kirken, men de siste års statistikk viser også at antallet utmeldinger er økende.

Sånn sett er timingen på forestillingen «Etterlyst Jesus» god. Folks selvfølgelige forhold til kirken er i ferd med å bli avløst av en mer kirkekritisk holdning. Folks likegyldige forhold til Jesus er i ferd med å avløses av en undring på hvem han var og hvilken forskjell han kan gjøre i dag. Troen lever på flere

Gud kan synes fjern, men er Han borte av den grunn? Jesus kan synes bortgjemt, men betyr det at Han ikke finnes? Den Hellige ånd kan synes uvirkelig, men er Han av den grunn bare tom luft? Fortellingen om Jesus er altfor godt historisk bekreftet til at den kan avfeies som et falsum. Men budskapet om hvem han var og hva han fortsatt kan bety er likevel omdiskutert, og for mange, avgjørende viktig.

Det er lenge siden folkemengden ropte «korsfest» og hånet Ham i høymælt protest. Det er lenge siden de spyttet på ham og plaget ham til døde. Det har vært stille rundt Jesus. De fleste har ikke angrepet ham høylytt, snarere ignorert og oversett ham. Det er tid for å etterlyse Jesus. Sånn sett skulle jeg ønsket at Eidsvågs budskap denne høsten i større grad var identisk med innholdet i de mest sentrale sangtekstene hans som har beveget og skapt tro i så mange.

For eksempel hans smykke av en påskesalme: «En mager mann som stille lider. Evig Gud til alle tider, i himmel og på jord, min frelser og min bror. Jeg ser hva du har gjort, og legger kronen bort. Straffen lå på deg, nåden bærer meg».

Hvem var Jesus, og hvorfor er Han så viktig i dag? Jeg vet ikke om noe bedre svar enn det Johannes gir i begynnelsen av sitt evangelium: «I ham var liv, og livet var menneskenes lys». Og litt senere: «Se, der er Guds lam som bærer verdens synd».

Når folk spør meg hva Jesus betyr for meg, er det dette det handler om: Det finnes en som er liv og som kan gi oss lys over vår livsvei. Det finnes en som gir sitt liv til soning for våre synder. En som hjelper oss til å se forskjellen på rett og galt. En som hjelper oss til å oppdage nådens nye muligheter og håpets livgivende kraft. I dette lys blir Jesusskikkelsen ikke bare en historisk person der bak, men en frelser og åndelig veileder som gir trygghet i dag og for fremtiden.

Forestillingen «Etterlyst Jesus» minner meg om plakatene fra de gamle cowboyfilmene med overskriften «WANTED!». Om Jesus er ønsket av folk flest er usikkert, men det er udiskutabelt at han alltid har ropt til alle slags mennesker det som er den dobbelte betydningen av dette engelske ordet: «Du er både ønsket og etterlyst!». Over alle våre kirker kunne det dermed stått et skilt med fete typer: «Adgang tillatt for uvedkommende».

Kommentarer til denne saken