Gå til sidens hovedinnhold

Kjære politikere, ikke gjenta Oslos byplantabbe i Sandefjord

Artikkelen er over 2 år gammel

Fjordbyen Sandefjord er i fare for å miste sitt unike særpreg, som blant annet er lav bebyggelse, samt kontakt med og tilgjengelighet til fjorden. Utbyggernes fortetningsiver med stadig flere høyhus i sentrum er i ferd med å utradere byens opprinnelige karakter. Når skal ansvarlige politikere ta til vettet og stoppe denne utviklingen?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ros til planutvalgets leder Tor Steinar Mathiassen, som åpent innrømmer at han angrer på godkjenning av enkelte byggeprosjekter i Sandefjord. Han har åpenbart sett at det kan bære helt galt av sted, om ikke politikerne nå blir mer restriktive i sine avgjørelser.

Én av Sandefjords fremste kvaliteter er kontakten med fjorden, både visuelt og fysisk. Den planlagte utbyggingen av Carlsenkvartalet bør reduseres betraktelig i så måte.

Høyblokkmur i Oslo

Øystein Witt hadde et betimelig innlegg her i avisen for noen dager siden. Han refererer til Oslo og den meget omtalte «høyblokkmuren» som husrekken Barcode danner mellom bakenforliggende bebyggelse og fjorden.

Kjære politikere, ikke gjenta Oslos byplantabbe i Sandefjord. Byen bør utvikles som et amfi, lavest mulig bebyggelse nær fjorden og høyere hus i bakkant, om det er behov for det.

Tar kvelertak på byen

Bygningsmessig er Sandefjord i størrelse small/medium. Bygningsvolum i størrelsen large og x-large er i ferd med å ta kvelertak på byen.

Den nyeste blokkbebyggelsen i Kilen er en meget sørgelig illustrasjon på hva som er i ferd med å skje i Sandefjord: Sjøfronten privatiseres og stenges for allmennheten. Bakenforliggende bebyggelse mister kontakten med fjorden.

Det som er tilbake av tilgjengelig areal langs fjorden i indre havn, må bevares til fremtidig bruk for fellesskapet.

Fortsatt er det ikke for sent å skape sjøfronten om til en bilfri oase med ulike aktiviteter.

Her er det store muligheter for å utvikle et attraktivt rekreasjonsområde for byens innbyggere og turister.

Kommentarer til denne saken