Gå til sidens hovedinnhold

Kjære russ 2020 – dropp russebussen!

Artikkelen er over 1 år gammel

I en tid hvor det snakkes om klimakrise er det et paradoks at våre unge, håpefulle kjører rundt i buss bare for å feste.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Russetiden nærmer seg slutten, og den har bydd på alt fra naboer som klager på støy og slåsskamper med russ utenbysfra, til russ som har invitert beboere fra Nygård sykehjem for å rulle og skryt fra sandefjordspolitiet til russen. Selv om den «STORE FESTEN» fremdeles gjenstår natt til 17. mai, kan vi vel si at årets russekull verken har vært verre eller bedre enn russekullene før dem.

Likevel har jeg en ting å si til neste års russ. Vær så snill og dropp bussen! I en tid hvor , er det et paradoks at de som er noen år eldre velger å markere 13 års endt skolegang med å kjøre rundt bare for moro skyld. I tillegg har flere beboere ved Danebuåsen sett seg nødt til å rømme fra på grunn av støy under årets feiring. Det betyr enda flere biler på veien på grunn av russetiden.

Tar du i betraktning at bussrussen i tillegg gjerne kjøper dobbelt opp av klær for å både få med seg dekknavn og bussnavn, blir dette mye utslipp for en kort tid. Ifølge Nordisk Ministerråd kreves det ca. 1400 liter vann for å produsere en T-skjorte. Det er mer enn 10 fulle badekar.

Heldigvis ser det ut til at trenden er i ferd med å snu. Forsikringsselskapet IF melder om at det er halvparten så mange russekjøretøy på veien nå, som for ti år siden.

Jeg ser helt klart at russen også får verdifulle erfaringer av å ha buss. Det krever mange, mange dugnadstimer for å stable prosjektet på beina. Men det finnes andre måter å lære seg viktigheten av hardt arbeid. I ettertid vil nok en del angre på at de ikke heller brukte timene på egen jobb for å spare opp penger til BSU. Hvis ønske er å jobbe for noe større enn seg selv kan pengene fra dugnad gå til et veldedig formål.

I tillegg tror jeg busskulturen legger opp til at feiringen fort kan bli en skuffelse. Hvis du, som noen russ, har planlagt feiringen siden slutten av ungdomsskolen, er sjansen stor for at russetiden ikke bli like gøy som du hadde sett for deg. Høye forventninger er vanskelig å innfri.

Jeg vil derfor slå et slag for vandrerussen. Da kan man være med på moroa, uten at det trenger å koste klima eller lommeboka særlig mye. Jeg var selv det og jeg hadde det egentlig veldig moro. Sånn type gøy du kun kan ha det når ikke forventningene står i veien. I ettertid at kanskje kunne droppet et og annet russestæsj, slik som en genser ekstra. Det skulle ikke mer enn en måned til før «Russ 2011» var passé og noen andre var klar til å overta tronen.

Skulle du ønske fellesskapet som russebussen gir, er det ingenting i veien for lage en vandregruppe. Vandreruss trenger ikke å bety ensomt og kjedelig. Man kan ha det mye moro med en bærbar høyttaler.

LES ANDRE MENINGER HER:

Kommentarer til denne saken