304 dager, Simon Stranger, Aschehoug 2021
Nicholas reiser til Afghanistan, han reiser for fred og rettferdighet, han reiser for oss alle. Når han kommer hjem igjen blir ingenting som han hadde tenkt seg. Han blir verken behandlet eller føler seg som en helt og han sliter voldsomt med å bearbeide det han har opplevd. Til slutt bestemmer han seg for å gi opp, men moren hans overtaler ham til å gi livet en sjanse til, i 304 dager til for å være nøyaktig. Enda en sterk, viktig og velskrevet roman fra Stranger. «Klump i halsen-garanti» og en bok som blir værende hos deg lenge.
Derfor må du vite at jeg er same, Ella Marie Hætta Isaksen, Cappelen Damm 2021
Mange lot seg berøre av Ella Marie sin joik i Stjernekamp i 2018. Nå har hun gitt ut en bok om hvordan det er for henne å leve som same i Norge og om oppveksten. For Ella Marie er det en selvfølge å være stolt av språket og kulturen hun er oppvokst med, men oppdager snart at veldig mange har meninger om både henne og samer generelt, oftest kun basert på fordommer og stereotypier. Det gikk opp for meg hvor lite jeg egentlig visste om samer da jeg leste denne boka. Det var utrolig interessant å se historien fra en annen vinkel og den utvidet min forståelse (og beundring!) for vårt eget urfolk.
Min skyld: En historie om frigjøring, Abid Qayyum Raja, Cappelen Damm 2021
Denne biografien har virkelig noe ved seg, den er veldig godt skrevet og tidvis både spennende og romantisk. Raja forteller om en oppvekst mellom to kulturer, en svært skamlagt misdannelse, veien dit han er i dag og mye mer. Det er lite politisk snakk, men en ærlig og selvreflekterende fortellerstemme som byr på seg selv. Historien om frigjøring inspirerte meg, og det tror jeg den vil gjøre for alle som vil lese Rajas historie! Boka har fått mye oppmerksomhet og vant bokhandlerprisen i høst. Jeg hadde høye forventninger og ble ikke skuffet!
FLERE TIPS TIL GODT LESESTOFF HER