Kunstnerisk leder i Kulturelt Initiativ, Dag Nilssen var til stede på orienteringsmøtet om Operasatsing i Vestfold og Telemark den 20. oktober. Han har også vært invitert til møte med Maja Foss Five, som er leder av hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett i fylkeskommunen.

I tillegg har han vært på møte med kommunalsjef for kultur- idrett og fritid (KIF) Erik Rastad.

– Det er en spenstig og spennende satsing. Med alle de gode fasilitetene som finnes i regionen bør fylkeskommunen gå «all in» hvis de virkelig ønsker dette, sier Nilssen.

Han mener også at det er viktig å få på plass det økonomiske fundamentet, ikke bare for 2022/23 – hvor fylkene Vestfold og Telemark fremdeles er samlet, men også etter skilsmissen 1. januar 2024.

Finne rett person

Nilssen mener at det er viktig at fylket knytter til seg en profesjonell fagperson til å lede forprosjektet.

– Det bør være én som kjenner de mange sidene ved en slik mangslungen aktivitet, som dette er – og som først og fremst er i stand til å skape det miljø som er nødvendig for å få alle med på lag, tenker Nilssen høyt.

Han ramser opp: sangere, kor, orkester, kostyme- og scenearbeidere, offentlige og private bidragsytere med flere.

– Disse må føle at de er en viktig del av det miljøet som nå kan skape noe helt unikt. Og – det bør profesjonaliseres fra dag én, sier han.

Aktuell plassering

Nilssen kjenner operamiljøet i Telemark fra tidligere, gjennom en rekke turneer til Ibsenhuset som dirigent for Den Norske Opera.

– Flere av de gode solistene derfra har vært med på runde på runde med oppsetninger her i Sandefjord i regi av Kulturelt Initiativ. De lager en herlig atmosfære rundt det de skaper i deres område, sier han.

Skien er base for Teater Ibsen, som er et samarbeid mellom Telemark og Vestfold. Nilssen mener det bør være helt naturlig at Sandefjord og Hjertnes blir hovedsete for en eventuell operasatsing.

– Det er to praktfulle hus i regionen som egner seg utmerket til operaforestillinger – og begge bør i høyeste grad brukes. Det finnes også mindre scener i de andre byene som kan benyttes til gode forestillinger i en mindre skala, avslutter Nilssen.