Kommunen har i 2022 hatt koronarelaterte utgifter på cirka 70 millioner kroner. Det var budsjettert å få kompensert minst 30 millioner kroner av disse.

– I beste fall får vi dekket alt, i verste fall får vi null, har Gudbjørgsrud tidligere uttalt i Sandefjords Blad.

Det endte sånn cirka midt på treet.

Torsdag morgen kom meldingen fra regjeringen om at Sandefjord kommune kompenseres med 58 millioner kroner. I tillegg er det lagt av en søkbar pott på 120 millioner kroner for Vestfold-kommunene.

LES OGSÅ: Dette er hovedtrekkene i kommunebudsjettet: – Vi har gravd ganske dypt

Fortsatt sparebluss

Bjarne Sommerstad (Sp) forteller at han aktivt har tatt kontakt med partikolleger på Stortinget om disse midlene.

– Det har vært en usikkerhet rundt kompensasjonen. Vi følte det var viktig å tydelig kommunisere dette inn på Stortinget.

Kommunedirektør Bjørn Gudbjørgsrud sier de er glade for at kompensasjonen kommer. Men i det store bildet endrer det ikke forutsetningene for de planlagte sparetiltakene.

– Det betyr at regnskapsresultatet i 2022 blir litt bedre enn det ellers ville ha blitt. Dessverre blir regnskapsresultatet i år mye svakere enn vi er vant til i Sandefjord på grunn av ekstreme energipriser og et svakt finansmarked. Behovet for å tilpasse oss en ny økonomisk virkelighet gjennom innsparinger i 2023 er fortsatt like stort.

LES OGSÅ: Kraftfond-tap, koronamidler og strøm: Her er politikernes økonomiske hodepine

Håper å dekke inn cirka 12 millioner til

Han bekrefter at kommunen vil søke om midler fra Vestfold-potten. De vil da søke om summen på cirka 12 millioner som fortsatt ikke har blitt kompensert. Han viser til at dette var avtalene kommunene ble forespeilet da de tok pandemikostnadene.

– Det var avtalen med staten når vi fulgte opp det vi ble pålagt. Sandefjord har vært langt mer nøkterne i pengebruken enn en del andre kommuner. Vi håper ikke det gjentar seg at de som har valgt de dyreste tiltakene får mest, slik vi dessverre har sett ved tidligere tildelinger, avslutter Gudbjørgsrud.