Er vi virkelig den beste kommunen å bo i, i verdens lykkeligste land?

KOMMUNEN: Sandefjord vant kommunebarometeret ikke bare i fjor, men også i 2010, skriver Audun Tjomsland.

KOMMUNEN: Sandefjord vant kommunebarometeret ikke bare i fjor, men også i 2010, skriver Audun Tjomsland. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er ganske fint å høre at Norge topper listen over land hvor innbyggerne er mest lykkelige. Noen få måneder tidligere kunne vår ordfører og rådmann motta beviset for at Sandefjord scorer høyst av alle norske kommuner i Kommunal Rapports kommunebarometer.

DEL

MeningerOg det er ikke engangstilfeller: Norge har vært blant de høyeste på «lykkestatistikken» i mange år, og Sandefjord vant kommunebarometeret ikke bare i fjor, men også i 2010.

Det var forresten godt at ikke medarbeidere fra Kommunal Rapport (KR) var til stede i kommunestyret for noen dager siden, da en av representantene trakk fram sine alvorligste dommedagsprofetier for vår kommune, fordi flertallet vedtok å innføre bysykler her i byen.

Egentlig bør vi ta begge ytterlighetene med stor ro. Men det er hyggelig å konstatere at flere støtter dem som har styrt Sandefjord i mange tiår, enn representanten som ser katastrofen i form av bysykler.

LES OGSÅ: Sandefjord er kongen av Kommune-Norge!

En kommunes hovedoppgave er å levere gode tjenester til sine innbyggere. Det er nok ikke alltid vi som jobber i kommunalpolitikken, synes vi når helt fram med det vi ønsker, men vi tar vår oppgave alvorlig. Og vi er oppriktig lei oss når vi ser at det vi har besluttet, ikke ser så vellykket ut for enkelte av dem det gjelder. For dem som i øyeblikket rammes uheldig på kort sikt, er det liten trøst i at flertallet på lang sikt vil få det bedre.

Både World Happiness Report og KRs kommunebarometer har stilt opp en rekke kriterier som vektes og vurderes i forhold til det enkelte land og den enkelte kommune. Konklusjonene er basert både på kommunens og landets evne til å utføre de tjenestene innbyggerne etterspør, og hvordan disse tjenestene blir utført.

Audun Tjomsland.

Audun Tjomsland.

Undersøkelsen om de lykkeligste innbyggerne vurderer blant annet hvor lenge de kan forvente å leve et godt liv, om de har realistiske forventninger til å få hjelp hvis de skulle trenge det, om de møter sjenerøsitet i samfunnslivet og om de opplever frihet og har tillit til at myndigheter og næringsliv er fritt for korrupsjon.

Undersøkelsen er gjort i 155 land og inkluderer også resultatet av en meningsmåling hvor 1.000 innbyggere i hvert av landene er bedt om å vurdere levekårene i sitt land på en skala fra 1 til 10. Totalt sett kom altså Norge best ut, foran Danmark, Sveits og Island.

Det er interessant å registrere at Norge går opp på førsteplass på et tidspunkt når vi ser at nedgangen i oljeindustrien har slått til for fullt, og at det synes åpenbart at denne så viktige industrien for Norge neppe noen gang kommer tilbake på det nivået den var.

LES OGSÅ: Tommelen i været for en kommune i landstoppen

I rapporten kommenteres det faktisk at Norge oppnår og opprettholder sitt høye «lykkenivå», ikke på grunn av oljerikdommen, men faktisk på tross av den. Ved å velge en langsom utnyttelse av oljerikdommene og investere overskuddet med tanke på framtiden i stedet for å bruke den i nuet, har Norge unngått de store svingningene som andre opplever.

Men skal vi makte å opprettholde den høye standarden på levevilkårene i Norge – og i Sandefjord – er vi avhengig av sjenerøsitet i møter mellom mennesker, høy gjensidig tillit, enighet om felles mål og god ledelse i både offentlig og privat sektor.

Vi ser av disse uavhengige målingene av nasjon og kommune at vi ligger godt an. Men det er opp til oss alle å finne forbedringer, for vi vet at den som står stille, har tapt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags