Land har blitt og blir boikottet. Lista inneholder land som Frankrike, Israel, Russland, Myanmar, Nord-Korea. Noen prøver seg sikkert også med Kina, men sliter.

Det er ikke mulig å gjennomføre en fullstendig boikott av Kina, hvis du da ikke bor i hule og er sjølberget.

Protestene mot disse og andre land kan være brudd på menneskerettigheter, krig, invasjoner og okkupasjoner, utvikling og prøvesprengninger av atomvåpen på idylliske atoller i Stillehavet. Slike ting driver ikke norske kommuner med.

Norske kommuner er trauste og prøver så godt de kan å sikre innbyggerne best mulig tjenester.

World Wildlife Fund (WWF), med den velkjente pandaen i logoen, gjør så godt de kan for å ta vare på artsmangfoldet, for å redde arter fra utryddelse. Men de gjør mer. Derfor er de nå gitt årets TV-aksjon for å redusere utslippet av plast i verdenshavene generelt, og utslippene i landene Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand spesielt.

Men noen norske kommuner liker ikke dette. Trolig er de for minst mulig plast på havbunnen, på strendene og svabergene, men de vil ikke støtte årets TV-aksjon likevel. Tvert imot; de boikotter den.

Begrunnelsen? De liker ikke at det er WWF som har den.

Hvorfor? Kommunenavnene Snåsa, Meråker, Tynset, Engerdal, Ringebu, Skjåk og Hattfjelldal burde gi en pekepinn. Disse og et 20-talls andre kommuner har rovdyr må vite – og sau selvfølgelig. Dessuten har de noen lokale jegere og noen grunneiere med jaktrettigheter det lønner seg å selge til «friluftselskende» jegere fra andre kommuner, som ønsker å ha elgen sin i fred.

Det kan nevnes at ikke alle bøssebærerne og sjåførene, eller de som ga penger til Kirkens Bymisjon under TV-aksjonen for et par år siden, var kristne. De bare likte formålet.

En bekjent som står meg nokså nær, er musiker, altså en kulturarbeider. På et sosialt medium varsler han nå at det disse kommunene gjør ikke er greit. Han navngir hele kommunelista og lover, hvis han skulle få en spillejobb i en av disse kommunene i framtida, å donere 25 prosent av honoraret til årets TV-aksjon.

Det kan også nevnes at han i utgangspunktet ikke tjener fett.

Selv hadde jeg aldri trodd at det noen gang skulle bli aktuelt å boikotte en kommune. Nå skjer det. Siden jeg ikke er kulturarbeider, må jeg derimot bruke andre virkemidler enn å gi av honoraret.

Nærmere sagt tre:

  • Skrive dette innlegget.
  • La være noen gang å avlegge disse kommunene et turistbesøk, og kjøre rundt hvis det er mulig.
  • Donere til WWF og årets TV-aksjon 18. oktober så det svir i fastlønna.