Gå til sidens hovedinnhold

Komplett Bank ilagt høyeste hvitvaskingsbot noensinne

Artikkelen er over 1 år gammel

Banken ble slaktet i en rapport fra Finanstilsynet tidligere i år. Nå vanker det bot på 18 millioner kroner.

I rapporten fra Finanstilsynet er det mangelen på rutiner rundt hvitvaskingslovene som er grunnen til at Komplett Bank blir ilagt den saftige boten.

Banken fikk blant annet kritikk for sviktende oppfølging og overvåkning av transaksjonsmassen.

Det skriver Dagens Næringsliv.

– Aksepterer boten

Boten er den høyeste som er blitt ilagt et selskap etter at det nye regelverket for hvitvasking trådte i kraft i fjor. Banken selv uttalte onsdag at de godtar kravet.

– Vi aksepterer det administrative gebyret og understreker at Komplett Bank, siden inspeksjonen tok sted, har tatt betydelige grep for å forsikre oss om lovetterlevelse, sier daglig leder i Komplett Bank, Jan Haglund, i en børsmelding.

Banken påpeker imidlertid at det ikke ble funnet aktiviteter som viser tegn til at hvitvasking har forekommet da Finanstilsynet var på besøk tidligere i år.

Siden den gang har blant annet banken satt i gang et treningsprogram for alle ansatte, og forbedret rutinene.

Også Santander Bank ble denne uka bøtelagt av samme grunn, men fikk ni millioner kroner mindre å betale.

– Flere kritikkverdige forhold

I rapporten fra Finanstilsynet ble det skrevet følgende om banken:

«Det er avdekket alvorlig svikt i bankens løpende kundeoppfølging, transaksjonsovervåking, undersøkelses- og rapporteringsplikt og risikobaserte kundetiltak. Det konstateres at banken ikke etterlever hvitvaskingslovens §§ 9 (3), 12 (4), 24, 25, 26 og 27».

Og:

«Tilsynet avdekket flere kritikkverdige forhold. Finanstilsynet minner om styrets plikter etter finansforetaksloven, herunder plikten til å sørge for at virksomheten drives forsvarlig og i tråd med god forretningsskikk. Finanstilsynet minner også om styrets ansvar for bankens etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Tilsynet avdekket at bankens etterlevelse av hvitvaskingsregelverket var svært mangelfull. Finanstilsynet vil komme tilbake til dette i egen sak».

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.