Gå til sidens hovedinnhold

Konspirasjonsteorier under oppseiling

Er en ny konspirasjonsteori under oppseiling i Norge? Er pandemien en bløff? Er koronaviruset ikke farlig?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I YouTube-filmen «Covidfilmen 2020 – Historien om hvordan tall og ord lammet en hel verden» hevdes det at pandemien er en bløff og at covid-19 ikke er farlig. De som står bak filmen, gir ingen klare svar på hvorfor «alle» med makt forsøker å manipulere oss gjennom vaksinering og smittefrykt, og hvorfor de stenger oss inne.

For at noe skal kalles konspirasjonsteori, må det være en sammensvergelse. Noen i maktposisjoner må samarbeide om en hemmelig plan som vi andre ikke får innsyn i. De fleste konspirasjonsteorier bygger på noe som har skjedd. Typisk for konspirasjonsteorier er at de vrenger og vrir på faktiske forhold. De setter hendelser og informasjon inn i snevre sammenhenger, som gir nye betydninger. Ideen er at vi blir konstant manipulert av noen med en plan. Konspirasjonsteoretikerne har sett lyset, og de går raskt fra spinkelt underbygde påstander til nye sannheter.

Finurlig framgangsmåte

Nå er det fare for at pandemisammensvergelsen er på god vei til å bli en av de største av dem alle. Det handler om vaksiner. Du skal «tvinges til å få fremmed genetisk materiale plassert inn i dine celler». Tall og informasjon fra forskning og mediene blir lagt fram og brukt til å belegge påstander. Dette er et vanlig grep for å fremme konspirasjonsteorier. Du blir presentert for nøye utvalgt informasjon, og må konkludere selv. Slik er det lettere å overtale deg til å tro noe som kan virke utrolig.

Problemet er at selv om informasjonen er hentet fra offentlige kilder, forskning og mediene, blir de tatt ut av sammenheng og bevisst koblet feil for å underbygge egne teorier. Dette betegnes som cherry picking, ved at man plukker fram den informasjonen man mener underbygger egne påstander og overser informasjon som ikke støtter eget syn.

Vi andre er lydige sauer

Konspirasjonsteoretikere ser på seg selv som kritiske tenkere. Der alle andre er sauer som lydig går inn i flokk inn på hjemmekontoret og ut av det stengte shoppingsenteret, tenker de fritt og kritisk.

Ulike konspirasjonsteorier om pandemien verserer i USA og mange andre land: viruset er et biologisk våpen, Bill Gates vil sette inn mikrochips i oss gjennom vaksinene, Kina vil ha verdenskontroll og det hele skyldes utrulling av 5G.

Myndighetene har en jobb å gjøre

I Norge er det stadig flere som tilslutter seg pandemisammensvergelsen under parolen «Nei til koronapass», fordi det er å presse folk til å ta vaksine. Dette mener flere er diskriminerende, det skaper mistillit og deler samfunnet inn i et A-lag og et B-lag. Derfor mener fortalerne for pandemisammensvergelsen at det er viktig å informere om myndighetenes løgner på diverse sosiale medieplattformer – spesielt hvis noen ytrer seg annerledes.

Myndighetene har derfor en viktig informasjonsoppgave foran seg, hvordan opprettholde tilliten gjennom kvalifisert informasjon. Befolkningen blir daglig overlesset med tall som fort blir uoverskuelige hvis det ikke samtidig forklares i en kontekst som fostrer ansvar og forståelse for hvorfor og hvordan. Hvis ikke, kan det være fare for at pandemisammensvergelsen kobles sammen med andre tilsvarende konspirasjonsteorier med påfølgende sosial uro og masseopptøyer. Det er ikke ønskelig. Vi ønsker å leve fritt og ta hensyn til hverandre.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.