Gå til sidens hovedinnhold

Korps på helsa løs?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er ferdig med årets 17. mai. For de fleste av oss hører korpsmusikk med til feiringen av nasjonaldagen. Til tross for måneder med forbud mot å utøve sin aktivitet, har landets mange musikkorps kastet seg rundt på rekordtid for å kunne gjøre det beste ut av årets alternative 17. mai-feiring. All honnør til korpsbevegelsen for dette!

Men hverdagen for kommunens musikkorps er en ganske annen. Blant lokalene der korpsene driver sin aktivitet flere dager i uka, består fortsatt brorparten av gymsaler og bomberom. Og slik har det alltid vært.

Går vi 40 år tilbake i tid, så var f.eks. i 1970 håndballaktiviteten ute på asfalten, fotballtreningene på grusbaner og musikkorpsene i gymsaler og bomberom. I 2020 har håndballen for lengst fått flotte haller, fotball foregår på kunstgressbaner, mens musikkorpsene fortsatt er i gymsaler og bomberom.

Poenget er at mange av disse lokalene er svært dårlig egnet til formålet. Noen kan til og med vise seg å være direkte helseskadelige. Inneklima og lysforhold er to faktorer, men kanskje det mest prekære er de akustiske forholdene korpsmedlemmene blir eksponert for. I skolekorpsene våre kan barn og unge risikere varige hørselskader når de øver i kommunale bygg.

Hovedutvalget for kultur, idrett og fritid behandlet en sak om kartlegging av øvingslokaler på møtet 28. april. Der ønsket ikke partiene Høyre, Senterpartiet og Frp kunnskap om hvor egnet kommunens lokaler er for utøvelse av kor- og korpsaktiviteter med tanke på å avdekke helseskadelige forhold. Dette til tross for at partiet Høyre har tilrettelegging av flere gode øvingslokaler i sitt partiprogram!

Har politikerne i Høyre nå endret kurs og sier nei til kunnskap? Er de villige til å risikere disse barnas helse?
Arbeiderpartiet vil at Sandefjord kommune gjennomfører en kartlegging av øvingslokalene for å innhente kunnskap og avdekke helseskadelige forhold.

La oss håpe at politikerne tar sitt ansvar og skaffer oss den viktige kunnskapen så vi ikke gambler videre med barns helse!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.