Kirsten (43) oppdaget Facebook-test tilfeldig: - Heldigvis!

Kirsten Heitmanns føflekk på armen var i forstadiet til kreft. Hun kom seg heldigvis til legen i tide. (Privat/Montasje)

Kirsten Heitmanns føflekk på armen var i forstadiet til kreft. Hun kom seg heldigvis til legen i tide. (Privat/Montasje)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kirstens føflekk var i forstadiet til kreft. Heldigvis kom hun seg til legen i tide.

DEL

Det hele var tilfeldig. Den 43 år gamle kvinnen fra Drammen snublet tilfeldigvis over Kreftforeningens føflekktest på Facebook.

Hun hadde allerede en del føflekker på kroppen, så hun klikket seg derfor inn på føflekktesten.

På et av bildene i testen var det en føflekk med ujevne kanter. Dette bildet minnet henne om en føflekk hun hadde på armen. Uten å nøle tok hun kontakt med fastlegen.

Føflekken viste seg å være i forstadiet til kreft.

Måtte skjære i armen

- Heldigvis dro jeg til legen i tide. Det var litt ujevne kanter på føflekken. Det så ut som om det var to føflekker som overlappet hverandre, og det passet så godt med faresignalene. Derfor bestemte jeg meg for å ta det opp med fastlegen, sier Kirsten Heitmann til Nettavisen.

Hun dro til legen som fjernet føflekken, og den ble sendt til undersøkelse. Etter hvert fikk hun beskjed om at føflekken var i forstadiet til kreft.

For å unngå spredning måtte 43-åringen skjære ut enda en centimeter vev rundt føflekken for å unngå spredning.

(Saken fortsetter under bildet)

- Etter det andre inngrepet så var prøvene negative, forteller hun.

I kjølvannet av føflekk-fjerningen satte hun opp en time hos hudlegen for ytterligere sjekk. Det endte med at hun måtte fjerne en føflekk på fingeren og en i ansiktet.

- Det viste seg at jeg hadde basalcellekreft i pannen, men den sprer seg ikke. Så det holdt med å fjerne den der og da, sier hun.

Norge er i verdenstoppen

- Norge er på verdenstoppen i dødelighet av kreftformen. Det skyldes at mange kommer for sent til legen. Mange nordmenn vet ikke nok om faresignalene og nettopp derfor må vi lære føflekkene våre å kjenne, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til Nettavisen.

Ryel forteller videre at det er et stort behov for en større innsats for å få Norge ned fra hudkrefttoppen.

- Mange land i Europa har oppmerksomhetskampanje om hudkreft i mai og i Norge blir temaet løftet på Hudkreftdagen 23. mai.

- Vi ønsker ikke å skremme, tvert imot vil vi at folk skal bli kjent med føflekkene sine. Føflekkreft er heldigvis en kreftform som kan forebygges, ikke minst er den ganske enkel å behandle hvis den oppdages tidlig.

Hvert år får over 2200 nordmenn føflekkreft. Rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med for mye sol eller solarium.

- Det kan virke paradoksalt at vi i vårt solfattige land er i verdenstoppen, men nettopp mangelen på sol gjør oss sultne når solstrålene endelig kommer, eller når vi reiser til dem. Da er det mange som bråsoler seg og blir solbrent, sier Ryel.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken