Oppdatert:

Bare seks av ti kvinner tar regelmessig celleprøven som kan avsløre livmorhalskreft.

Thea Steen, som selv døde av sykdommen i 2016, startet kampanjen #sjekkdeg. Hennes ønske var at flest mulig skulle ta prøven og unngå livmorhalskreft.

I september er det kampanjetid igjen, og #sjekkdeg markeres over hele landet.

På flere sykehus – inkludert Sykehuset i Vestfold (SiV) i Tønsberg – stiller helsepersonell gratis opp på ettermiddagen 18. september, ifølge en pressemelding fra SiV.

LES OGSÅ: Samlet inn 300.000 kroner på ett døgn til kreftsyk tobarnsmor

– Et par minutter

– Dette er en unik mulighet til å ta prøven uten henvisning. I tillegg betaler man kun en egenandel på 75 kroner, uttaler SiV-overlege Tonje Bohlin, som er blant dem som yter noen gratis arbeidstimer 18. september.

Kvinner som ikke har anledning til å komme denne dagen, kan snakke med fastlegen sin om å ta celleprøve av livmorhalsen.

– Alle kvinner i alderen 25 til 69 år bør gjøre dette til en fast rutine. Å ta en celleprøve av livmorhalsen er en kort og enkel undersøkelse. Prøven er en effektiv måte å oppdage forstadier til kreft. Et par minutter hvert tredje år er alt som skal til, forklarer Bohlin ifølge SiV.

LES OGSÅ: Toåring lider av dødelig muskelsykdom: Medisinen koster flere millioner

Må bestille time

Celleprøvesjekken på SiV mellom klokka 16 og 20 mandag 18. september tilbys kvinner over 25 år som ikke har tatt celleprøve de tre siste årene.

Det er timebestilling til undersøkelsen fordi det er et begrenset antall timer denne ettermiddagen. Fra 1. september kan time bestilles via Kreftforeningens nettsider, www.kreftforeningen.no/sjekk-deg.