(Nettavisen) I slutten av januar advarte politiinspektør Sturle Smith i Sør-Vest politidistrikt om en ny, omfattende svindelmetode. Bare i Rogaland alene har bedrifter blitt lurt for 20 millioner kroner på få uker, meldte Stavanger Aftenblad 27. januar.
Kristin Alver Hordnes er en av dem som har blitt involvert i en slik svindel.
Hordnes jobber frilans som oversetter, og ble nylig kontaktet for en potensiell jobb. Jobboppdraget gikk ut på å oversette en kort tekst om konfliktløsning i arbeidslivet.
Hun ble kontaktet av en person via e-post, med forespørsel om å oversette teksten. Hordnes forteller til Nettavisen at hun vanligvis ikke oversetter for privatpersoner.
– Du vet jo aldri helt hva du får, sier Hordnes.
– Jeg var skeptisk, og fryktet at jeg skulle bli lurt, men da ved å ikke få betalt. Men jeg gjorde jo ikke store jobben.
Etter et par timers arbeid ba hun om betaling fra personen før hun fullførte arbeidet.
– Og da fikk jeg plutselig 60.000 kroner inn på konto, forteller Hordnes til Nettavisen.
Da gikk alarmklokkene, og oversetteren forsto lite:
– Var det tull, eller ville hun at jeg skulle utføre en svær oversettelsesjobb uten å spørre om det passet? Men så skrev hun at jeg skulle overføre en tredjedel av pengene til én Paypal-konto, en tredjedel til en annen, og sitte igjen med resten selv. Da fikk jeg bekreftet mistanken om at dette bare var svindel.
Fikk lønnen til en ansatt
Personen som hadde tatt kontakt var egentlig ikke ute etter en oversettelse. Det hele var bare et påskudd for at Hordnes skulle bli et mellomledd i hvitvasking av penger.
Etter hvert fikk hun opp i nettbanken hvilket firma pengene kom fra – et norsk firma som på dette tidspunktet ikke visste noe om hva som foregikk.
– Så jeg kontaktet dem, og de fikk gått det etter i sømmene, sier hun.
Pengene kom fra entreprenørselskapet GK Norge. Det som har skjedd er at svindlerne har sendt en e-post til GK Norges økonomiavdeling. I e-posten har de utgitt seg for å være en ansatt i firmaet, og meldt inn at lønnen må utbetales til et nytt kontonummer, og deretter oppgitt Hordnes sitt kontonummer.
– Så jeg har fått lønnen til en ansatt, forklarer hun overfor Nettavisen.
GK Norge går nå gjennom sine rutiner for å hindre at dette kan skje igjen. Les deres side av saken lenger ned.
Hordnes anmeldte hendelsen torsdag 2. februar ved Nordhordland politistasjon, men fikk, ifølge henne, beskjed om at saken sannsynligvis ville bli henlagt, fordi svindlerne er så gode til å skjule sporene sine.
Holdt samtalen gående
Hordnes holdt samtalen med svindlerne gående etter at hun hadde forstått hva som faktisk foregikk.
– Jeg skrev at jeg hadde sendt pengene tilbake der de kom fra. Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde ødelagt hele prosjektet deres, og at jeg måtte stanse overføringen snarest, sier Hordnes.
Etter hvert løy hun til svindleren, og sa at hun ikke skjønte hvor pengene kom fra, og at hun trengte navn på bedriften for å stoppe overføringen. Da fikk Hordnes tilsendt navnet på tre «sponsorer». Dette viste seg å være navnet til den svindlede bedriften, pluss to andre bedrifter som svindlerne hadde klart å lure, forteller hobbyetterforsker Hordnes, som har overlevert all info til politiet.
Etter litt frem og tilbake skrev Hordnes til svindlerne at hun hadde tatt kontakt med politiet og pressen, og sagt fra til alle involverte.
– Og så skrev jeg at det var dumt å drive med svindel, og ba dem vennligst slutte med det, sier Hordnes til Nettavisen.
– Fikk du svar på det, eller?
– Eh, nei, svarer Hordnes kort.
Politiet svarer ikke på henleggelser
Nettavisen har spurt politiet i Nordhordland om hvorfor saker som dette ofte blir henlagt, slik de skal ha fortalt Hordnes, og om hva slags grep bedrifter bør ta for å unngå å bli svindlet på denne måten.
I en e-post før helgen svarte politiinspektør Kjell Idar Vangberg:
– Politiet i Nordhordland er gjort kjent med hendelsen av Hordnes, der hun har opplyst at hun har vært i kontakt med det fornærmede firmaet.
Han legger til at de ville se nærmere på anmeldelsen mandag denne uken, men kommenterer ikke uttalelsen om at denne typen saker henlegges.
– Flere opplysninger i saken har vi ikke.
GK Norge: – Svært glade for årvåkenhet
GK Norge bekrefter overfor Nettavisen at de har utbetalt en månedslønn til feil kontonummer.
– Noen har utgitt seg for å være en ansatt i GK og har på e-post bedt om å endre kontonummer for lønnsutbetaling. Dessverre fanget vi ikke opp at denne e-posten ikke kom fra en GK-ansatt, men utbetalte en månedslønn til det oppgitt kontonummeret. Det oppgitte kontonummeret var til en ekstern person som ikke hadde noe med verken svindlerne eller GK å gjøre, skriver kommunikasjonssjef Gro Maren Mogstad Karlsen i en e-post til Nettavisen.
Ifølge Mogstad Karlsen har avsenderne hatt falsk avsenderadresse – den har inneholdt firmaets eget domene, og vært identisk med en ansatt sin. Norsis advarer på sine sider mot at det er enkelt å sende e-post fra en helt vilkårlig Fra-adresse, for eksempel [email protected]
– Vi er svært glade for vedkommende som fikk denne innbetalingen på sin konto var årvåken og tok kontakt med oss, slik at vi fikk avdekket svindelen. Vi er lei oss for at hun som en helt uskyldig tredjepart ble brukt av svindlerne og alle praktiske konsekvenser dette har for henne. Vi har politianmeldt saken og går nå gjennom våre rutiner for å hindre at dette kan skje igjen.