Gå til sidens hovedinnhold

Kritisk avgjørelse truer 127 år lang tradisjon

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sandefjord kommune har en lang historie innenfor videregående opplæring for restaurant- og matfag. Vi har faktisk Norges eldste linje, og er trolig også eldst på det europeiske fastlandet!

I 1893 så startet skipsreder og konsul Johan Bryde Norges første stuertskole her i Sandefjord. I det første kullet var det ni elever som gikk ut med den beste karakteren 1ste. Sånn begynte altså den rike historien til Sandefjord når det kommer til matfag, 127 år norsk historie.

Vår kommune har i løpet av disse 127 årene utdannet kokker i verdensklassen. Vi har Odd Ivar Solvold som vant norgesmesterskapet 1991, 93 og 94, og han vant også Bocuse d'Bronze i 1997. Han har siden coachet Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannsen til gull under Bocuse d’Or i 2003, 2009 og 2015. Han har også vært manager for kokkelandslaget siden 1998.

Også Beathe Hals vant i 1998 norgesmesterskapet, og er fremdeles Norges eneste kvinne som noensinne har vunnet dette mesterskapet.

Både Solvold og Hals jobbet hos Ludl’s Gourmet. Odd Ivar Solvold tok over Ludl’s restaurant i 1996 etter legenden Edgar Ludl som i en lang årrekke hadde påvirket ikke kun Sandefjord, men hele Norge hvor han fremdeles blir ansett for å være en pionér innenfor kokkekunsten.

I dag holder Geir Skeie til på brygga 11 hvor han fører denne stolte tradisjonen videre.

Sandefjord er kjent for god mat og drikke, noe mange andre kommuner misunner oss. Vi har masse flotte restauranter nede ved bryggeområdet og rundt omkring i byen vår som lager fantastisk mat for oss innbyggere og for turistene, noe som lenge har vært en viktig bidragsyter i byen, for blant annet å oppnå god stemming på brygga en nydelig sommerdag.

Mange av disse kokkene og servitørene er utdannet på SVGS.

Restaurant og matfag linja har også en stor betydning for dagligvarehandelen og næringsmiddelindustrien i Vestfold. I årtier har restaurant- og matfag på SVGS utdannet et betydelig antall kunnskapsrike matentusiaster, som har bidratt til å gi det norske folk trygg, næringsrik og god mat også i de tusen hjem. At vi i vår lille by klarer å frambringe så store talenter og tiltrekke oss slike talenter, er noe enhver Sandefjording kan være stolte av.

Jeg gikk selv på denne linja tilbake i 2001 og husker godt det sterke kompetansemiljøet med sine dyktige lærere som hadde en iver etter å lære bort, og som hele tiden utfordret oss til å bli bedre. Ikke bare innen matlaging, men også innen selvutvikling og mestring.

Vi i Sandefjord Senterparti vil ikke at dette solide fagmiljøet som har blitt bygget opp i løpet av 127 år skal gå inn i historiebøkene. Vi kommer til å fortsette og jobbe hardt for at SVGS skal ha en restaurant- og matfaglinje også inn i framtiden. Nå er det imidlertid dessverre slik at det snakkes om å legge ned restaurant- og matfag ved SVGS, fordi den nye fylkeskommunen må få ned utgiftene for å spare penger. For oss i Sandefjord SP så er det helt hinsides å i det hele tatt vurdere og legge ned denne stolte og historiske viktige linja på SVGS. Skal vi virkelig legge ned denne linja som er kjent i hele landet for å fostre fram dyktige, kunnskapsrike kokker og servitører, hvor mange av disse har bidratt til den norske historien på en måte som få andre vgs-linjer har?

For Sandefjord Senterparti er svaret et klart nei til å legge ned denne viktige institusjonen.

Vi jobber aktivt for å påvirke vår fylkestingsgruppe til å stemme for å beholde restaurant og matfag her i Sandefjord.

Kommentarer til denne saken