Begikk grov vold mot samboer tre ganger på kort tid, så skallet han til henne. Men det var et uhell, som han ble frikjent for

Sandefjord tingrett 26. juni 2017. eksteriør.

Sandefjord tingrett 26. juni 2017. eksteriør. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sandefjordingen banket opp samboeren to ganger på ett døgn. Dagen før nyttårsaften fikk hun juling igjen. 1. mai skallet han til kvinnen ved et uhell – så det ble han frikjent for.

DEL

Sandefjord-mannen i 30-årene traff kvinnen i påsken 2016, og noen måneder senere flyttet de sammen. De hadde bodd sammen en drøy måned da det første voldstilfellet skjedde.

Det startet med at de drakk sammen, så begynte de å krangle. Kvinnen, som ikke husket hendelsen særlig godt, mente at samboeren slo henne i hodet og leppa, og at han dyttet til henne.

– Slaget kom uforberedt fordi han aldri hadde vært voldelig mot meg tidligere, sa kvinnen i Sandefjord tingrett. I politiavhør sa hun at tiltalte «klikka» og at han «slo henne vilt»..

- Han slo hardt, men ikke det hardeste han kunne, mente kvinnen.

Tiltalte erkjente at han hadde revet henne ut av senga og ned på gulvet under krangelen, men at det var det eneste fysiske han gjorde.

LES OGSÅ: Ikke akkurat det svaret hun ønsket seg – fengsel i Oslo kan bli prioritert foran nytt storfengsel i regionen

– Alkoholen har skylda

Dagen etter ba han om unnskyldning, sa at det var alkoholen som hadde skylda og at han aldri skulle gjøre det igjen.

Sandefjord tingrett mente at det ikke kunne bevises at samboeren ikke snakket sant – det var ingen vitner til stede, så hans versjon ble lagt til grunn for dommen.

– Retten mener forklaringen til fornærmede framstår som troverdig, men kan basert på det strenge beviskravet likevel ikke utelukke at tiltaltes forklaring er riktig, skriver retten i dommen.

Dagen etter avtalte samboerne å dra på hotell for å stå på ski sammen.

Ett døgn senere fikk hun juling igjen

Etter en hyggelig dag på ski, tok de noen øl i baren. Så gikk de til rommet sitt, der de begynte å krangle. På hotellrommet fikk kvinnen juling: Hun forklarte i retten at han tok kvelertak på henne, og lugget henne så hardt at hun mistet hår.

– Det var helt jævlig. Jeg fikk ikke puste og trodde jeg skulle dø, sa kvinnen i retten.

Hun fortalte at volden stoppet da det banket på døren.

Tiltalte ba igjen samboeren om unnskyldning, og var lei seg for det som hadde skjedd. Han kan ikke beherske seg når han drikker, og når han blir sint «går han i svart». Han mente at samboerens forklaring stemte.

– Jeg har ingen grunn til å tro at hun «smører på» eller forklarer seg uriktig, sa han.

LES OGSÅ: Deltager på russekro ba uniformert politi om å vise ID – men nektet å vise sin egen

Flyttet tilbake til samboeren etter et par uker

Da de kjørte hjem, forlangte kvinnen å bli kjørt til søsteren sin. Da hun så kvinnens tilstand, ringte hun straks til politiet. Politiet sørget for at samboeren ble sendt rett på Legevakten, og hun ble lagt inn for observasjon.

Etter et par uker hos søsteren bestemte kvinnen seg for å flytte tilbake til sin samboer. De to bestemte seg for å feire nyttårshelgen på et hotell på en annen kant av landet.

Etter litt spa, champagne, øl og vin begynte de igjen å krangle. Kvinnen forklarte at samboeren slo og sparket henne flere ganger, tok kvelertak og kastet vann på henne. Han lugget også av henne hårtuster. Han holdt kvelertaket så lenge at hun ikke fikk puste.

– Det «gikk i svart», sa tiltalte

– Det føltes som om hodet skulle sprenge. Jeg ble veldig redd, sa kvinnen.

Mannen sa også at han ville drepe henne og kaste henne på sjøen.

Kvinnen mente at volden denne gangen var kraftigere enn forrige gang, og hun var redd og hadde det vondt. Hun følte seg mørbanka, og var redd hun hadde pådratt seg hjernerystelse.

Tiltalte forklarte at ting nok en gang «gikk i svart» for ham, og mente at det samboeren fortalte, i all hovedsak kan stemme.

– Men hun overdramatiserer ofte, sa mannen i retten. Han innrømmet å ha null kontroll når han drikker alkohol.

Hotelldirektør: – Rommet vitnet om slåsskamp

Da søsteren til kvinnen fikk en SMS om mishandlingen, ringte hun til politiet. Paret hadde forlatt hotellet og var på vei hjem da politiet kom – men de sporet dem raskt opp. Igjen ble kvinnen sendt til sykehus.

Hotelldirektøren vitnet også.

– Rommet deres bar preg av slåsskamp, sa han.

Etter denne tredje episoden fikk mannen besøksforbud mot kvinnen. Men det opphevet kvinnen senere, ved maitider. Da reiste de to til Oslo for å feire 1. mai sammen.

De var sammen på et utested i Oslo, og begge ble godt beruset.

LES OGSÅ: Denne sentrumsrestauranten fikk sur munn

Skallet til kvinnen ved et uhell

Kvinnen mente at han hadde skallet henne i ansiktet, slik at huden sprakk. Skallingen kom helt uforberedt. Likevel sa hun til politiet at hun hadde falt: Hun ønsket ikke at han skulle bli straffet.

Mannen hevdet skallingen var et uhell: Hun satt i en stol på utestedet, mens han satt på huk foran henne. Han ble irritert, ville gå og reiste seg brått – og skallet til henne ved et uhell.

Retten skriver at kvinnen hadde forklart seg konsist både for retten og politiet, og at hennes forklaringer verken bar preg av dramatisering eller overdrivelser: Hun er fortsatt glad i samboeren, og har ikke ønsket at han skulle bli straffet.

Samboeren stakk – var redd for gjestene

Likevel er beviskravene i retten så strenge at retten ikke kunne utelukke at mannen snakket sant. Han har hevdet dette fra første avhør i saken. Grunnen til at han rømte fra stedet etter episoden, var at han var redd for å få juling av de øvrige gjestene på utestedet. De trodde at han hadde slått kvinnen ned.

Retten frikjente mannen på dette tiltalepunktet – igjen på grunn av det strenge beviskravet. Man kunne ikke utelukke at han snakket sant.

Retten skriver i dommen at volden har vært «svært voldsom» ved to anledninger. Mannen ble dømt til åtte måneders ubetinget fengsel – der han fikk fratrekk for at påtalemyndigheten hadde brukt lang tid på å etterforske saken, og få den for retten.

Bistandsadvokaten ba om 70.000 kroner i erstatning til samboeren. Hun ble tilkjent 50.000 kroner. I tillegg måtte tiltalte betale 5.000 kroner i saksomkostninger.

Artikkeltags