Gå til sidens hovedinnhold

Sprayet løs i skolegården

Artikkelen er over 4 år gammel

Vet du forskjell på tagging og graffiti? Spør sjetteklassingene ved Virik skole, så får du svar!

Torsdag hadde de besøk av den anerkjente street art-kunstneren Rodrigo Vitorio Lisboa Souza, alias Peacetu, fra Brasil.

Han tegnet mye som barn. Da han var 13 år kjøpte han sin første sprayboks og gikk løs på garasjen hjemme i millionbyen Salvador – Bahia. Souza studerte ulike teknikker, tegnet på fester og festivaler, og begynte å tjene penger på kunsten. Han gikk gatelangs med sekken over skuldra, og malte flere enn 100 vegger over to-tre år. Han ble viden kjent og profesjonell.

LES OGSÅ: Ungdommer får ny identitet på boks

Uttrykk i samtida

 

Så møtte han dama som skulle bli kona hans. De flyttet til hennes hjemland, Norge. Her har han tatt en bachelorgrad i produktdesign. De siste tre årene har kunstneren vært tilknyttet Den kulturelle skolesekken (DKS). I løpet av tre og en halv uke besøker han 16 skoler i Sandefjord. Alle elevene på sjettetrinn skal på workshop. Samtlige skoler skal få nye utsmykninger i friske farger.

Dette interesserer alle. Kommunen er vågal og utfordrer seg selv. Det er flott at Den kulturelle skolesekken kan brukes også i skolegården. Vi ønsker å fylle sekken med mangfold og bredde. Kunst og kultur gjør noe med deg som menneske. Det skaper samhold, forståelse, refleksjon og kreativ og kritisk tenkning, sa ansvarlig for DKS i Vestfold fylkeskommune, Anna B. Jørgensen.

LES OGSÅ: Første oppsetning i gang på Jahres kulturfabrikk

– Se det nebbet!

Litt teori om gatekunst måtte til. Så laget elevene egne sjablonger av kartong. Deretter sto de i kø i skolegården for å spraye på den grå veggen, som higet etter farger.

Pål Varild Arvesen (11) og Didrik Søgnen Pettersen (11) malte en oransje fugl.

– Kult! Se det nebbet! utbrøt Pål da guttene fjernet sjablongen.

– Hva er så forskjellen på tagging og graffiti?

– Tagging er hærverk. Noe man ikke har fått lov til å gjøre på andres eiendom. Graffiti er gatekunst, forklarte Pål.

– Hold sprayboksen rett fram! Og riste på den! instruerte Souza.

– Elevene pynter opp skolen for flere år framover. De skjønner at de er heldige som får et slikt besøk, sa kontaktlærer og kulturkontakt Vibeke Lillehammer Larsen.

LES OGSÅ: Søppelkunst ga 18.000 kr

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.