Gå til sidens hovedinnhold

Stående applaus for Aksel Rykkvin (14)

Artikkelen er over 3 år gammel

Wow! Det store soprantalentet Aksel Rykkvin ga publikum gåsehud i Sandefjord kunst- og kulturkirke søndag. Arrangørene bak Fjord Classics planlegger ny festival neste år.

– Bravo! Bravo! lød det fra publikum da 14-åringen fra Oslo hadde framført Franz Schuberts «Der Hirt auf den Felsen».

Med seg hadde han Ib Hausmann på klarinett og Christian Ihle Hadland på klaver.

– Aksel er et unikum! Jeg forstår ikke at det er mulig, sier publikummer Ellen von der Lippe.

Langt og krevende nummer

Kammermusikkfestivalen Fjord Classics besto av en rekke konserter fra tirsdag 27. juni til søndag 2. juli. På programmet var store nasjonale og internasjonale navn. Blant dem Aksel Rykkvin, en klassisk skolert guttesopran fra Barnekoret ved den Norske Opera & Ballett og Oslo domkirkes guttekor. Han er svært etterspurt som solist til operaer, konserter og musikkfestivaler over hele Norge.

Søndag var det klart for «Kaleidoskop fra Wien». Om lag 170 publikummere møtte opp i finværet.

Dette var første gang Rykkvin framførte «Der Hirt auf den Felsen».

– Stykket er langt og krevende. Kirken har en fantastisk akustikk. Jeg hadde ikke forventet stående applaus. Det var helt fantastisk veldig hyggelig, sier 14-åringen.

Rykkvin går på Majorstuen skole i Oslo, som samarbeider med Barrat Due Musikkinstitutt. Han har tidligere sunget for blant andre Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit, statsminister Erna Solberg og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg.

Sangpedagogen hans, Marianne Lewis, var til stede søndag.

– Hun er ofte med, og gir meg mange gode råd. Jeg føler meg trygg når hun er til stede, sier Aksel.

LES OGSÅ: – Dette er starten på et langt forhold til denne byen

Sommerferie på Malmøya

Blant andre musikere på «Kaleidoskop fra Wien» var Kathryn Stott (klaver), Stian Carstensen (trekkspill), Benjamin Schmid (fiolin) og blåsere fra Marinemusikken, for å nevne noen. I tillegg til «Der Hirt auf den Felsen», fikk publikum høre «Forelle Blau», Bergs «Kammerkonsert» og Schuberts «Ørretkvintetten».

Aksel Rykvinn sang også på promoteringen av festivalen i Sandefjord kunst- og kulturkirke i februar.

– Sandefjord er en veldig koselig by. Jeg synger stort sett hele tiden, men får også litt feire. Vi skal være på Malmøya utenfor Larvik med familien i et par uker. Jeg gleder meg, sier Rykkvin.

Han skal også synge på Kammermusikk i Stavern, som arrangeres 6.-9. juli.

LES OGSÅ: – Det er fantastiske navn på programmet

Danner venneforening

Fjord Classics ble i år arrangert for første gang. De fleste konsertene var i Sandar kirke og Sandefjord kunst- og kulturkirke. De øvrige var på Jarlsberg Hovedgård, Verdens Ende, Borre middelalderkirke, Nøtterøy kirke og Engø gård.

Ellen von der Lippe, Arne von der Lippe og Birgit Hoem er i ferd med å etablere Fjord Classics Venner. De ønsker å være en entusiastisk støttegruppe, som skal skape aktivitet og dele informasjon. En Fjord Classics Venn vil bli tilbudt forhåndsomtale av årets program, forhåndsbestilling av billetter, vennetreff, møte med kunstnerne og reserverte plasser.

– Det har vært en veldig interesse for foreningen. Det vil for mange være lettere å delta på arrangementer som After Classics på Draaben Bar hvis man er medlem i en slik forening, mener Arne von der Lippe.

– En fantastisk uke

Direktør for Fjord Classics og Vestfoldfestspillene, Truls Sanaker, sier uka var veldig bra.

– Publikum har vært over seg av begeistring. Musikerne synes arrangementene har vært fantastiske. Noen av dem sier dette er den beste kammermusikkfestivalen de har vært på, sier Sanaker.

Han planlegger en ny festival neste år.

– Men alt avhenger av at støtten blir videreført. Det skal behandles politisk, før vi kan si noe 100 prosent sikkert, sier han.

Antall solgte billetter og den økonomiske oppsummeringen har han ikke oversikt over ennå.

– Siden vi er et AS, opplyser vi eierne først. Derfor er det en treghet i dette, sier Sanaker, og legger til:

– Det tar gjerne 3-4 år å bygge opp en slik festival.

Han synes det er flott at det dannes en venneforening.

– Den vil være en god støtte for oss. Vi trenger noen som er på og snakker positivt om Fjord Classics i forskjellige sammenhenger. Vi håper også på gode støttespillere i næringslivet i Sandefjord etter hvert. Alle festivaler trenger gode venner.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.