Har du gått her?

Ut på tur: Ragnad Standal i Sandefjord og Opland Turistforening anbefaler folk å koble av med en trimtur i en av de fem turløypene i sentrumsområdet. 	Foto: Eivor Jerpåsen

Ut på tur: Ragnad Standal i Sandefjord og Opland Turistforening anbefaler folk å koble av med en trimtur i en av de fem turløypene i sentrumsområdet. Foto: Eivor Jerpåsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Enten du er godt trent eller ikke i fullt så god form, har Sandefjord og Oplands Turist-orening fem sentrumsnære turer som de anbefaler.

DEL

– Det er fem morsomme turer som starter i sentrum og som går til hver sitt område av byen, sier Ragnar Standal, styreleder i foreningen i Sandefjord

Det var for to år siden at Sandefjord og Oplands Turistforening laget løypene. De ble til i samarbeid med Sandefjord kommune.

Variasjon

De fem løypene er noe for enhver smak. Det finnes både lange og utfordrende, samt korte og ikke fullt så tøffe. Men felles for dem alle er at de starter ved foreningens lokaler midt i sentrum av Sandefjord, bak Hvaltorvet.

Det er et godt utvalg for folk, sier Standal.

Den korteste og letteste turen er Preståsen rundt. Løypa måler 3.5 kilometer.

Også KulTuren er en løype de fleste kan mestre. Den går bort mot rådhuset, opp mot legevakta langs Sandefjordsveien, inn i retning av Ekeberg kapell, før nesa vendes «hjem» mot sentrum igjen. Denne turen er 6.9 kilometer lang.

Neste tur beskrives som litt krevende og går ned og langs fjorden, før den går inn i Hjertnesskogen og tilbake igjen. Turen måler 5.9 kilometer.

Også de to siste turene er kategorisert som lett krevende. Den ene av dem går ut mot Framnes, Rødsåsen, Fjellvikåsen og tilbake til byen. Den ruta er 7.3 kilometer lang.

Den siste turløypa de har merket opp er noe kortere og er «bare». 6.3 kilometer. Den går til Mokollen, Midtåsen, og Mølleråsen.

Kartet til disse turene går unna som bare det, sier Standal.

Historie

Men det er ikke bare en fin tur og trimm du får dersom du legger ut på en av de fem turene. Underveis på turene vil du også få servert en liten dose historie.

– På turene får man en god historisk forklaring til stedene man er på underveis. Det kan være bombekrater fra krigen, eller utkikkspunkter hvor man kunne se de første hvalbåtene som kom til Sandefjord. Historien beriker turene og er en viktig del av dem. Å gå en slik tur hvor man får enda mer utbytte enn selve turen, er bra. Det gir et større utbytte enn om man bare går den samme runden rundt Bugården som mange gjør, mener Ragnar Standal.

Dersom du ønsker å prøve deg på turene som Sandefjord og Oplands Turistforening foreslår, kan du lett få tak i et kart som hjelper deg på turen.

– Kartet kan fås i vårt lokale i Skippergata, på Turistkontoret og på enkelte hoteller og bensinstasjoner i byen, opplyser Standal.

Men han har ett kriterium for å dele ut kartet:

– Det er litt på spøk at kartet er gratis. Det følger med en forpliktelse om å gå alle turene. Det er en klar betingelse, sier styrelederen med et smil.

Artikkeltags