Utstillingen, som åpner lørdag 25. juni klokka 13.00, er et samarbeid mellom Hvalfangstmuseet og Sandefjord Lokalhistoriske Senter. Den viser et utvalg at såkalte skråfoto, nemlig fotografier tatt fra luften av Widerøe på 1950-tallet.

– Fotografiene gir god anledning til å mimre over gamle dager. Samtidig viser de hvordan landskapet har forandret seg både i Sandefjord by og på landsbygda i det tidligere Sandar, forteller Svein Olav Løberg.

Store endringer

Han, Vidar Andresen og Harald Fevang fra Sandefjord Lokalhistoriske Senter er utstillingsansvarlige, og har gått gjennom og valgt ut bildene som nå henger på veggene i andreetasjen i Hvalfangstmuseet.

 

I tillegg vises flere skråfoto og bilder av livet på landsbygda på et stort lerret i rommet.

– Vi tror dette skal være interessant for veldig mange, siden endringene har vært tildels veldig store siden disse bildene ble tatt. Utbyggingen og moderniseringen har forandret både bosetting, byggetetthet og selve naturen. For mange blir det nok ikke lett å kjenne igjen områdene, sier Harald Fevang.

LES OGSÅ: Nå blir det hvalfangstmuseum med uteservering

Widerøe fotograferte store deler av Norge på 1950-tallet. Hvalfangstmuseet fikk rundt 1.000 bilder fra Sandefjord og Sandar som Sandar Sparebank overtok fra Widerøe, og alle disse bildene er nå digitalisert. 

– Bildene er blant annet en påminning om hvor mye landbruksdrift det har vært her i området. Bildene som ble tatt er av god kvalitet, og de store formatene vi nå har laget dem i, gjør at det er mulig å studere mange detaljer, sier Øyvind Thuresson, rådgiver i Vestfoldmuseene.

Detaljkunnskap

Daglig leder for Hvalfangstmuseet, Dag Ingemar Børresen, roser Sandefjord Lokalhistoriske Senter for initiativ og engasjement.

LES OGSÅ: Heldigital hvalfangst

– De er en veldig ivrig gjeng, som brenner for det de holder på med og har imponerende stor detaljkunnskap om Sandefjord. Denne utstillingen bør gi mulighet for mange interessante diskusjoner.

LES OGSÅ: Nei, her sto det ikke bare biler!

De utstillingsansvarlige fra det lokalhistoriske sentereret sier at dersom det er interesse for det, så er tanken å reise rundt i skolekretsene og vise bilder der.

Fotoutstillingen i Hvalfangstmuseet blir stående til 15. september, og det blir mulig for folk å bestille kopier av bilder de måtte være interessert i.