Alt blir fotografert – og mye skal på nett

Fotograf Roger Berg klargjør en skutemodell for fotografering. Gjenstandene blir også nedfryst og rengjort. Til høyre avdelingsdirektør ved Hvalfangstmuseet, Sidsel Hansen.

Fotograf Roger Berg klargjør en skutemodell for fotografering. Gjenstandene blir også nedfryst og rengjort. Til høyre avdelingsdirektør ved Hvalfangstmuseet, Sidsel Hansen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Vestfoldmuseenes magasin i Hinderveien får gjenstander fra de enkelte museene. Disse gjenstandene kan igjen være donert eller kjøpt. Det hender også det kommer inn større samlinger, noen ganger i form av dødsbo.
Og noen ganger må de si nei.

– Museene kan ikke si ja til alt de har mye av fra før, eller være samlingsplass for dødsbo, sier fagansvarlig for fellesmagasinet, Kristin Halaas.


Det har hendt at noen har blitt såret når donasjoner avslås. Halaas understreker imidlertid at selv om museene sier nei, kan gjenstandene likevel ha stor verdi for den enkelte.
Alle donasjoner skal skje via enkeltmuseene. Ifølge avdelingsdirektør Sidsel Hansen ved Hvalfangstmuseet kan gjenstander være interessante også om de har flere av den fra før, men da må de ha en historie ved seg.
– Generelt er det fint om folk kan legge ved dokumentasjon på gavene, sier Hansen.

Før gjenstandene blir lagret går de gjennom behandling i form av nedfrysing til minus 30 grader og rengjøring. Det forhindrer blant annet borebiller som kan spre seg i magasinet.
Vestfoldmuseene var først ute i Norge med et slikt felles magasin. Det har dannet skole for andre museer. Nå står Samlingsforvaltningen, som har ni ansatte, foran en omfattende jobb med å bidra til å legge ut gjenstandsbilder på digitaltmuseum.no/info/owners/VFM

Dersom familiemedlemmer eller andre vil se gjenstander kan de henvende seg til det enkelte museum tre uker i forveien. Også forskere benytter magasinet i sitt arbeid.

LES OGSÅ: I nesten ti år var forfaderens medalje forsvunnet

Artikkeltags