Igor har rollen som en av to flyktninger, i den nye filmen regi av Bent Hamer. Og sjeldent kan man finne så mange likheter mellom karakteren og skuespilleren.


– Jeg har den fordelen av at jeg har erfaring med dette. Det er noen likhetstrekk i historiene. Det er jo selvfølgelig kult å spille en karakter fra mitt folkeslag, forteller Igor, som er bosatt i Sandefjord, til Tønsbergs Blad. 

SE HVEM SOM VAR PÅ HJERTNES UNDER FØRPREMIEREN!

Tøff tid

Igor har merket den grusomme krigen i Bosnia på kroppen. Storebror Davor ble hardt skadet da serbiske styrker skjøt en granat midt inn i massen med ungdommer som var på torget i Tuzla. Over 70 ungdommer ble drept, 150 såret. Siden Davor ble så hardt skadet fikk ham reise til Norge for behandling. Med på reisen ble også mamma Biljana og lillebror Tibor. Men Igor måtte bli igjen i landet som var i full krig.


– Det var tøft da de reiste. Jeg kunne ikke reise fordi jeg ikke fikk pass. Myndighetene holdt på ungdommen fordi at ungdommen kunne brukes som soldater hvis det var behov.


I ett og ett halvt år måtte han klare seg stort sett av leire i Bosnia. Selv om Igor bodde hos sin far, jobbet han i militæret og var derfor mye borte.

LES OGSÅ: Verdenspremiere for ny Hamer-film.

Smuglet ut i campingbil

– Krig er bare noe tull og må for enhver pris unngås. Jeg har klart meg bra gjennom det. Fikk bare noen glassplinter på meg av noen granater. Det var grusomt i Bosnia på den tiden, men jeg har sluppet unna med skrekken, forteller Igor.


Igor hadde familie i Beograd. Høsten 1996, bak i en campingbil, ble han smuglet over grensen av sin onkel. Krigen var over, men Serbia ville ikke godkjenne Igors bosniske pass.

Etter flere politiavhør og to måneder senere, kunne han endelig sette seg på flyet mot Norge. Aleine flyktet sekstenåringen fra krig og elendighet, til mor og brødre i Tønsberg.
– Det var sent på kvelden 24. desember jeg kom til Tønsberg.

LES OGSÅ: Hamer tok filmpris

Store kontraster

Det høres nesten for utrolig ut til at det kan være sant. Igor har en av hovedrollene i «Hjem til jul», som har kinopremiere til fredag.


Handlingen utspiller seg over noen få timer på ettermiddagen julaften. Personene i de ulike historiene har et stort spenn i alder og livssituasjon, men de forskjellige trådene vil krysse hverandre og fortelle det som er blitt beskrevet som en historie om forsoning med sitt eget liv og sterk frustrasjon.


– Jeg kom fra kaos og emosjonelle svingninger. I Bosnia var det et høyt tempo og det kjentes som jeg hadde tråkket på nåler i fire år. Livet var så lite verd, folk ble drept for ingenting, forteller Igor om tiden med krig som hverdag.


Etter julen 1996, fant han seg fort til rette i Tønsberg. Det tok ikke lang tid før Igor var en del av Stella Polaris. Han gir gjøglerne æren for at han er der han er i dag. Etter fullført videregående ved Greveskogen, søkte Igor seg inn på teaterhøyskolen i Oslo.
Igor kom igjennom nåløyet, men vurderte å takke nei til tilbudet.


– Det var ikke så viktig for meg å komme inn. Det var vanskelig å velge mellom teaterhøyskolen og Stella Polaris. Vi har så mye historie. Det var utrolig vanskelig å gi slipp, men i dag er jeg selvfølgelig glad jeg gjorde det valget.

Jon Selås i VG ga filmen terningkast fem.

I morgen kan du lese hva Sandefjords Blads anmelder mener.