Gi tips om bøker og gaver

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Er du glad i bøker, kan du nå få lese nykommerne gratis om du er villig til å dele din mening om boka.

DEL

Journalist og brukeransvarlig i Sandefjords Blad, Anders Mehlum Hasle, har startet et prosjekt der han inviterer avisas lesere til å opptre som bokanmeldere. Premien er at de kan få kommende bøker gratis fra avisa.

– Vi er i ferd med å bygge opp et anmelderkorps. Disse vil få nye bøker av oss, og i retur skriver de en anmeldelse av boka. Anmeldelsene blir produsert på min.sb.no, og etter hvert også i papirutgaven av Sandefjords Blad, sier han.

Det ligger allerede noen anmeldelser på nettsiden.

Annerledes

Hasle mener det er en fordel at det er mannen i gata som anmelder bøker for mannen i gata.


– Forfattere som Ingvar Ambjørnsen og May Grethe Lerum leser bøker på en annen måte enn folk flest. Derfor blir også anmeldelsene deres annerledes. Det samme gjelder for «profesjonelle» anmeldere. På min.sb.no kan du finne ut hva fru Hansen i Bjerggata mener om boka. Jeg mener det er vel så verdifullt å vite, ikke minst når du skal gi bort bøker i gave, sier Hasle.

Gir råd til kjøperne

Han sier dette prosjektet først og fremst handler om å gi folk råd og veiledning.


– Jeg har mange ganger stått i bokhandelen og lurt på hva en bok egentlig er «verdt». Fungerer den for meg? Er den godt skrevet? Føler jeg noe for hovedpersonen i boka? Sånt får jeg sjelden svar på der og da. Nå lager vi en nettløsning som gjør at alle med iPhone eller andre smarttelefoner raskt kan logge seg på våre nettsider, og se hva andre «vanlige» folk mener om boka, sier han.

Alle sjangre

Bøker i alle kategorier blir gjenstand for lesernes anmeldende blikk.


– Vi har inngått avtaler med alle de store forlagene og en del mindre forlag om å få tilsendt anmeldereksemplarer av nye bøker. Disse gir videre til våre lesere. Det kommer blant annet inn krim, romaner, biografier, barnebøker og kokebøker, kort sagt alle sjangere.

Gir julegavetips

Hvis du vil bli en av sb. nos anmeldere, er det bare å skrive en anmeldelse på min.sb.no. Deretter plukker Hasle ut anmeldere som kan være en del av anmelderkorpset. Disse vil da få vite når det ligger nye bøker klare til dem i avisresepsjonen.


– Vi ønsker ikke anmeldere som skryter alle bøker opp i skyene. Har du lest en dårlig bok, kan tipset gjerne være at andre bør skygge unna og lese noe annet i stedet. Anmeldelsene kan være gode å støtte seg til også nå før jul, når julegavene skal kjøpes inn, sier Hasle.

Kan utvide

Utgangspunktet for anmelderprosjektet er Hasles genuine interesse for litteratur.


– Jeg er en bokorm, og er stadig på jakt etter nytt lesestoff. Ikke alle anmeldelser gir meg det jeg leter etter, de blir fort litt for faglige. Det jeg er ute etter å vite, er om boka engasjerer, om den rører ved noe i leseren. Og gjør den det, vil jeg gjerne lese den sier han.


Hasle sier det senere er målet å utvide anmelderkorpset med musikk, dataspill og filmer.


– Hele tiden er poenget at folk skal få boka eller spillet gratis av oss, teste det og si hva de synes for å gi andre råd. Jeg vil skape et nyttig forbrukerforum, sier han.

Artikkeltags