Gå til sidens hovedinnhold

Gravhaugene kan bli verdensarv

Artikkelen er over 11 år gammel

Fylkeskommunen vil ha Gokstadhaugen og andre kulturminner fra vikingtid inn på UNESCOs verdensarvliste.

– Det er helheten som er viktig. Gravhaugene her på Borre utgjør viking-Vestfold sammen med Gokstad, Oseberg og Kaupang. Og det er denne helheten vi jobber med å få inn på UNESCOs verdensarvliste. Vi vil spre engasjement og forståelse for Vestfolds vikingtid langt utover Norges grenser.

Vil ta tid

Fylkesordfører Per-Eivind Johansen understreker at jobben vil ta tid. Å få merkelappen «verdensarv» er heller ikke gjort i en håndvending. Men Johansen har tro på suksess. Det sa han da fylkeskommunen innkalte til pressekonferanse i Borreparken onsdag formiddag.

Begeistret for engasjement

Daglig leder Lena Fahre ved Midgard historisk senter er begeistret for fylkets engasjement:
– Dette er kjempespennende. Det er virkelig flott å få være ambisiøs for Vestfolds kulturarv.
Ifølge Fahre samarbeider Midgard allerede med UNESCO, blant annet om en utstilling kommende oktober. Den skal handle om hvilken innflytelse politikk, klimautfordringer og ny teknologi har på kulturminner som kammergravene i Borreparken.

Vikingvei i hele fylket

Mens jobben for å få viking-Vestfold på verdensarvlista går sin gang, lanserer fylkeskommunen «Vikingveien i Vestfold». Veien følger kulturminner fra Mølen ved Nevlunghavn og til Borre.
Målet er å gjøre viking-Vestfold til allemannseie, lokke turister og bidra til større kunnskap om våre kulturminner, ifølge fylkeskommunen.

Skal bygge Gildehall

Både Lena Fahre og Per-Eivind Johansen ser fram til byggingen av ny Gildehall ved Midgard historisk senter. Hallen skal stå ferdig ved juletider 2011.
– Vi har to hovedmålgrupper for hallen. Næringslivet og skoleelever, sier Lena Fahre.

Tusenvis av elever på vikingbesøk

Midgard og Borreparken hadde besøk av elever fra Holmestrand og Kongsberg onsdag. De fikk være vikinger for en dag. Siden Midgard åpnet, har tusenvis av skoleelever fått denne opplevelsen.
Elevene smidde nagler til nytt Oseberg-skip, blant annet. Hver nagle skal selges for 1.000 kroner. Litt dyrt, mente noen av elevene. Men de syntes det var morsomt å smi. Deretter deltok elevene i rollespill fra vikingtid. Hver av dem får en bok om vikingtid i Vestfold.

Nødvendig for å vekke vikinginteresse

Skoleelevene deltok med liv og lyst i Borreparken.
– Helt nødvendig å vekke interesse for vikingtid, mente fylkesordføreren og pekte på ivrige naglesmeder i Borreparken.


 


 


 


 

Kommentarer til denne saken