Hit, når det virkelig gjelder

Om kort tid er det premiere på Espen Sandeberg (til venstre) og Joachim Rønnings nye verk, Kon-Tiki. De sier at de identifiserer seg med Tor Heyerdahl og at de liker å lage karakterdrevne filmer med størrelse. – Drømmen er å lage James Bond, sier de lett spøkefullt. Neste prosjekt er filmatiseringen av Lars Saabye Christensens «Beatles». Foto: Flemming Hofmann Tveitan

Om kort tid er det premiere på Espen Sandeberg (til venstre) og Joachim Rønnings nye verk, Kon-Tiki. De sier at de identifiserer seg med Tor Heyerdahl og at de liker å lage karakterdrevne filmer med størrelse. – Drømmen er å lage James Bond, sier de lett spøkefullt. Neste prosjekt er filmatiseringen av Lars Saabye Christensens «Beatles». Foto: Flemming Hofmann Tveitan Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Espen Sandberg og Joachim Rønning har verden som lekegrind, men når det virkelig gjelder, da reiser de hjem til Sandefjord.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Og gjelder, det gjør det så menn 24. august når storfilmen de to sandefjordingene nettopp har lagt siste hånd på, har norgespremiere.
Vi snakker selvsagt om Kon-Tiki, filmen om Thor Heyerdahl og hans berømte ekspedisjon i 1947. En film som er spådd å sprenge enhver rekord en norsk film noen gang har satt.

Familien elsker filmen og ble regelrett «blown away».

Det var jo sånn det var

Når Sandefjords Blad møter de to regissørene har det bare gått en liten natt siden det som for dem er selve skjærsilden for hele Kon-Tiki-prosjektet fant sted: Å vise filmen for eventyreren og vitenskapsmannens familie. Å si at de to er lykkelige over reaksjonen de møtte, er nesten å ta for svakt i.

– Familien elsker filmen og ble regelrett «blown away». Det er det aller viktigste og en enorm lettelse, sier Sandberg.
Kona til Knut Haugland, radioeksperten om bord på flåten, var også på den lukkede visningen. Dommen er ikke snau.

– Det var jo sånn det var jo, fortalte hun oss etter visningen, sier Rønning, som ikke på noen som helst måte forsøker å skjule stoltheten sin.

LES OGSÅ: Tror Kon-Tiki vil nå alle aldre

Tonnevis med research

Når et tidsvitne kommer med et slikt skussmål, så er det ikke vanskelig å gjette seg til at duoen Sandberg-Rønning er opptatt av autentisitet når de lager historisk film.

– Bak filmen ligger det tonnevis med research, og vi har jobbet tett med tidsvitner og familien. Vi ønsker autentisitet, helt klart, sier Rønning.

Han ønsker likevel å understreke at de driver med spillefilm og ikke dokumentar.

– Føles det ikke hemmende å ha tidsvitner rundt seg når man skal fortelle en sann historie, skaper ikke det også tøffe forventninger?
– Vi hadde tidsvitner også da vi jobbet med Max Manus-filmen, og verken da eller nå, føltes det hemmende i det hele tatt. Tvert imot, mener Sandberg.
Hva gjelder forventningene sier de to at forpliktelsen deres er overfor filmen, og ikke personer.

LES OGSÅ: 18 vil bli herre i eget kulturhus

100 millioner i budsjett

Det kan vanskelig stikkes under stol at Kon-Tiki, en film med et budsjett på nesten 100 millioner kroner og med en verdenskjent historie, har med seg enorme forventninger når den slippes løs på publikummet om snaue to uker.

Vi kjenner ikke på det presset mens vi holder på, men når filmen er ferdig, slik som nå, ja da kommer skrekken, sier Rønning.

Foruten reaksjonene de allerede har fått for filmen, så kan det faktumet at Kon-Tiki er plukket ut til det mest prestisjetunge programmet i den internasjonale filmfestivalen i Toronto i september, gi en ørliten pekepinn på hvordan kritikerne vil møte filmatiseringen av Heyerdahls bravader.

For å komme med der, skal du gjennom et veldig trangt nåløye. Dette er det største og viktigste utstillingsvinduet i Nord-Amerika, sier Sandberg som ikke legger skjul på at et internasjonalt gjennombrudd er målet.
At det også er laget en engelsk versjon av filmen, sier det meste om det.

LES OGSÅ: "Kon-Tiki" til filmfestivalen i Toronto

Premiere i Sandefjord

Internasjonalt eller ikke. Det var i Sandefjord det hele startet, og akkurat slik de gjorde med Max Manus, gjør de med Kon-Tiki: Norgespremieren skal være på Hjertnes.

Det er en selvsagt greie for oss. Sandefjord er viktig for oss, det er der det startet og det er der vi ble inspirert. Å sitte i Hjertnes med full sal og se sin egen film, er en helt spesiell følelse, sier Rønning.

Nysgjerrig på filmen?

Sjekk traileren her:

Artikkeltags