I nesten ti år var forfaderens medalje ikke å finne

Flytteprosess til felles magasin og feil søkeord gjorde at Belgica-medaljen ikke ble funnet første gang. Men fagansvarlig for samlingsforvaltningen, Kristin Halaas (til venstre), har fotografier og strekkoder på hver eneste av de rundt 35.000 gjenstandene i Vestfoldmuseenes magasin i Hinderveien. Til høyre avdelingsdirektør Sidsel Hansen ved Hvalfangstmuseet. ALLE Foto: Kurt André Høyessen

Flytteprosess til felles magasin og feil søkeord gjorde at Belgica-medaljen ikke ble funnet første gang. Men fagansvarlig for samlingsforvaltningen, Kristin Halaas (til venstre), har fotografier og strekkoder på hver eneste av de rundt 35.000 gjenstandene i Vestfoldmuseenes magasin i Hinderveien. Til høyre avdelingsdirektør Sidsel Hansen ved Hvalfangstmuseet. ALLE Foto: Kurt André Høyessen Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Familien ville se forfaderens ekspedisjonsmedalje, men Hvalfangstmuseet i Sandefjord klarte ikke å finne den. Nå er den endelig funnet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I årene 1905 til 1909 deltok sandefjordingen og maskinisten Anders Karlsen på flere ekspedisjoner med skipet «Belgica», under ledelse av de belgiske polarforskeren baron Adrian Gerlache de Gemery.

For sin innsats ble han tildelt en medalje – Belgica-medaljen. I 1939 donerte han medaljen til Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Under et familietreff i Sandefjord i 2003 ville Reidun Jordahl Husby vise den yngre slekt medaljen, i forvissning om at Hvalfangstmuseet hadde den utstilt.
Det hadde de ikke. Museet kunne heller ikke finne ut hvor den befant seg. Da en nevø av Husby senere forhørte seg skal han ha fått dette svaret:

«Medaljen er ikke lagret i Hvalfangstmuseet, men lagret på ett av de andre stedene museet disponerer. Ved utstillinger og liknende blir Belgicamedaljen tatt fram».

LES OGSÅ: Alt blir fotografert – og mye skal på nett

Donerte ikke for en skuff

Reidun Husby følte seg ubekvem med svaret. I et brev til Sandefjords Blad skriver hun:
«Jeg er hellig overbevist om at ishavspioner Anders Karlsen ikke har donert sin praktfulle medalje til en skuff i et anonymt lagerlokale i periferien av selve Hvalfangstmuseet».
Med brevet fulgte også kopier av artikler fra Sandefjords Blad i 1934 og 1939. Her ble Karlsens historie fortalt, inklusiv donasjonen av medaljen.

Grunnen til at den ikke ble funnet første gang var at det ble brukt feil søkeord.

Feil søkeord

Etter at Sandefjords Blad nylig tok opp saken med museet tok det ikke mange dagene før medaljen var oppsporet i Vestfoldmuseenes felleslager i Hinderveien på Pindsle.

– Medaljen har aldri vært borte, men er blitt flyttet på flere ganger. Grunnen til at den ikke ble funnet første gang var at det ble brukt feil søkeord, sier avdelingsdirektør Sidsel Hansen ved Hvalfangstmuseet.

– Å, dette var godt å høre, sier Reidun Husby, når Sandefjords Blad ringer henne på hennes bopel i Kristiansund.
For tiden forbereder hun et foredrag om morfarens ekspedisjoner, og da vil historien om medaljen også inngå.
Men én ting kan hun fortsatt ikke forstå. Hvorfor er ikke medaljen utstilt i museet permanent?

Kan ikke stille ut alt

Ifølge Sidsel Hansen er det ikke mulig å stille ut alt de har av gjenstander til enhver tid. I tillegg til det som er utstilt, har Sandefjordsmuseene alene 18.000 av i alt rundt 35.000 gjenstander som er lagret i Hinderveien.

Når vi får inn en gjenstand hender det at den blir stilt ut med en gang. Andre ganger blir gjenstander hentet ut i forbindelse med temautstillinger. Nå skal vi ha førstereisgutter som tema i en ny utstilling, og da vil gjenstander bli hentet ut, sier Hansen.

LES OGSÅ: Flere tusen gjestet hvalbåten

Artikkeltags