Gro Gade Haanes (55) fra Sandefjord har akkurat laget en ny matbok, som er rykende fersk i bokhandelen. Den heter «Spis for livet».

– Jeg ble alvorlig syk for noen år siden, og prøvde å finne ut alt jeg kunne om sykdommen, og se om det var noe jeg kunne gjøre på egen hånd, fortelle Gro Gade Haanes.

Hun fikk en bok og en ukebladartikkel av sin søster, om hvordan man kunne spise seg frisk.

Jobbet i flere år

– Da begynte jeg å lete etter informasjon, for dette syntes jeg var et interessant emne, sier Gro.

Nå har flere års arbeid resultert i bok.

– Det er egentlig en kollega som har «skylden» for boka. Jeg brukte maten min på jobben, og kollegaen sa: Hvorfor lager du ikke en bok om slik mat? Og slik fikk jeg ideen, smiler Gro Gade Haanes.

Hun forteller at denne måten å tenke og lage mat på, egentlig er veldig gammel kultur.

LES OGSÅ: Verdens sunneste hurtigmat

Bruk mat som medisin

– Ideen er å holde seg frisk ved maten en spiser, og å bruke mat som medisin for å ha god helse, forklarer hun.

– Man må bruke matens forskjellige egenskaper og tilpasse dem til kroppen sin. I boken forsøker jeg å forklare hvordan man skal bruke maten riktig, og hvor mye den betyr, sier hun.

LES OGSÅ: Lever på styrkedrikk og fett

Den nybakte forfatteren sier at alle bør å finne den typen mat som passer best til egen kropp. Og det kan «Spis for livet» hjelpe deg med.

– Gjør noe selv

– Mange overlater til helsevesenet å gjøre dem friske, og blir fort passive. Men det går an å gjøre mye selv, sier hun.

Gro Gade Haanes har kjent teoriene vagt siden 80-tallet, da de var kjent som mikro-makro mat som hippier og zenbuddistmunker spiste.

– Mitt største problem var å lage maten slik at den smakte godt. Det klarte jeg ikke før jeg fikk lære det selv – i Amsterdam, sier hun.

Dette er Gro Gade Haanes sin aller første bok.

– Jeg er veldig spent på mottagelsen, sier hun – og ser ikke bort fra en oppfølger om det blir suksess.

LES OGSÅ: Vi er tjukkere enn noen gang