Pusser opp for å overleve

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

30 år med teater og lek har satt sine spor. Vonheim må forynges.

DEL

– Mange mennesker bruker mange timer i huset. Da må ting være på plass, det må være funksjonelt og fungerende. Sånn som det ser ut nå, ser det dessuten «suggete» ut selv om det er helt nedvaska, sier styreleder i Kodal Ungdomslag, Rune Jonassen.

Del

Mindre til strøm

Han er, tross snakk om gulvlister som ser gule ut samme hvor mye du vasker, ingen jåle. Én ting er det estetiske ved Kodal Ungdomslags flerbrukshus, som blant annet tar imot flere hundre publikummere til amatørteaterets mange forestillinger.
En annen ting er det funksjonelle. Som igjen påvirker økonomien.


I dag bruker ungdomslaget for eksempel 100.000 kroner i året på strøm og 100.000 på fyringsolje.
Får de installert nye lysarmatur og såkalt bergvarmepumpe framfor oljefyring, er det mye å spare på oppvarming.

Rammet av automatkutt

Og det er tvingende nødvendig. Ungdomslaget har nemlig, som så mange andre frivillige foreninger, blitt rammet av at inntekter fra spilleautomater ikke lenger går direkte til laget.
Grasrotandelen skal veie opp for bortfallet, men gir ikke mer enn en titusenlapp i kassa i året.


– Regnestykket går ikke opp. Gjør vi ikke noe nå, er det fare for at vi ikke har noe teater i Kodal om 10 år, sier Rune Jonassen.

Pusser opp for 1, 6 millioner

Derfor startet han og styret allerede i 2009 prosjekt oppussing – på papiret. Nå er behov kartlagt, anbud innhentet og budsjett lagt fram, sammen med en saftig søknad om statlige spillemidler.


Budsjettet er på drøyt 1, 6 milioner. 932 dugnadstimer skal dekke en tredjedel, egenfinansiering – med banklån og en gave på 300.000 fra Andebu Sparebank – skal dekke en annen tredjedel. Den siste tredjedelen, drøyt en halv million, kan komme i midten av juni – i form av spillemidler.

Tror på ja

Da avgjør Kulturdepartementet, dersom Vestfold fylkeskommune har anbefalt det, om Kodal Ungdomslag får penger nok til et nytt og bedre Vonheim.
Blir det ja, står laget klart med både prosjektorganisasjon, mandat og en detaljert framdriftsplan.


– Målet er å få gjennomført de fleste tiltakene innen utgangen av 2011, sier en ambisiøs og optimistisk Rune Jonassen.

Artikkeltags