Varm hyllest av en politisk generasjon

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Regissør Kari Anne Moe fra Sandefjord står bak den på forhånd mye omtalte dokumentarfilmen Til ungdommen. En fortelling om ungdommelig engasjement, politisk bevissthet, og det særnorske fenomenet med skolevalg og skoledebatter. Søndag hadde filmen premiere for presse og publikum på filmfestivalen i Haugesund.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I FILMEN FØLGER vi Henrik, Johanne, Sana og Haakon. Fire helt vanlige ungdommer med vidt forskjellig partipolitisk tilhørighet. Henrik drømmer om å studere jus, han trener et fotballag og er medlem av Fremskrittspartiets Ungdom. Johanne vil gjerne reise verden rundt med FN, og er sterkt engasjert i AUF. Sana har innvandrerbakgrunn og gruer seg til sin første debatt for SU, mens Haakon bor sammen med sine besteforeldre, er en del av Unge Høyre, og har som mål om å komme inn i kommunestyret i Bærum etter valget.MOE HAR VALGT å følge ungdommene tett i perioden fra mai fram til skolevalget høsten 2011. Vi treffer dem privat, i politisk skolering og debattrening. Det er et humoristisk og varmt møte med politiske kulturforskjeller, lengsler, usikkerhet, nerver, engasjement og ønsket om å gjøre en forskjell.

22. JULI følger Moe og resten av filmteamet Johanne på AUFs sommerleir Utøya, men forlater stedet før det aller meste på tragisk vis forandrer seg for alltid.

DETTE ER EGENTLIG ikke en film om tragedien som inntraff 22. juli, men terroren danner allikevel et selvfølgelig og brutalt bakteppe for alle hovedpersonene. Mye tid vies til Johanne, som forteller om sine rystende opplevelser på Utøya. Hva hun var vitne til, og hvordan hun overlevde den dramatiske dagen. Det er både ubehagelig og ubeskrivelig sårt.

KARI ANNE MOE har klart å lage en rørende og varm hyllest, tilegnet all engasjert ungdom, uavhengig av partipolitisk tilhørighet. Hun tar ikke stilling til ståsted og meninger, men hyller uhemmet motet det kreves å stå for noe man tror på. Dette er en film det burde være obligatorisk å se. Den er viktig, og den er et historisk portrett over en engasjert generasjon nordmenn.

FILMEN HAR premiere på mer enn 100 kinoer over hele landet 31. august. Mitt håp er at storsalen i Hjertnes fylles til randen den dagen.

Artikkeltags