– Det siste året har det tatt veldig fart og salget har gått rett til værs. Det er kjempegøy, sier Heidi Fosli (51), billedkunstner fra Sandefjord.Nå er hun ettertraktet blant flere gallerier flere steder i verden, og har sågar måttet takke nei av kapasitetshensyn.

«Oppdaget» i Italia

Hennes aller første utstilling utenlands var i Toscana i Italia i fjor høst. Der var bildene hennes i en biennale med bilder fra 130 kunstnere fra rundt 60 land.
Og slik ble hun «oppdaget».

Nå stiller hun ut i Montepulciano i Italia. I slutten av november stiller hun ut i Berlin. I desember til januar stiller hun ut i Italia igjen, i Firenze.


I slutten av januar står London for tur, og i mars blir det New York.

Anerkjent galleri i New York

– Firenze er et veldig bra sted for kunst. I London blir det i Old Chelsea Town Hall, et anerkjent sted. Og galleriet i New York, Amsterdam Whitney Gallery, er kåret til et av de 10 beste galleriene i New York. Det er veldig, veldig spennende, sier Fosli.
I Sandefjord har hun bare stilt ut én gang, i en fellesutstilling for mange år siden.

Maler skjevheter

Fosli maler både abstrakt og figurativ kunst, noen ganger i kombinasjon. Hun lager også litografier.

– Jeg brukte lang tid på finne mitt personlige uttrykk. Og jeg har ganske tykk strek, i motsetning til mange andre kvinner, som gjerne maler med tynn strek. Jeg maler ofte skjevheter i bildene, og de symboliserer skjevheter i samfunnet vårt i temaer som eksempelvis kvinnekamp og demokrati i et globalt perspektiv, sier Fosli.

Hun er inspirert av blant andre Carravaggio, Edvard Munch og Håkon Bleken.

– Mange mener de ser likheter mellom meg og Munch. Jeg er svært ydmyk over at andre referer mine ting til en så stor kunstner, sier Heidi Fosli.