Lørdag er det «Serbisk Aften» på Hubro Litteraturhus, og kulturinnslagene inneholder både operasvisker, serbisk mat og litteratur.

Del på Facebook

Det er forfatter og overlege Zorica Mitic som forestår hele kvelden. Hun har utgitt flere bøker i Norge med «Mellom to tårer» som hovedverket. Med seg har hun pianist Mlan Petrovic og operasanger Ivana Milasinovic, begge ansatt ved Den Norske Opera, som vil presentere serbisk musikk på et høyt nivå.
– Vi skal forsøke å lage en kveld hvor vi vil ta knekken på en del fordommer om at serbere bare er krigsforbrytere. Vi vil servere serbisk sang og mat, og forsøke å balansere bildet nordmenn har om krigen på Balkan. Jeg føler det er min plikt som norsk statsborger å rette på det negative inntrykket folk har, sier Mitic.

LES OGSÅ: Vil kjøpe Kurbadet for én krone

En sterk historie

Zorica Mitic arbeider som overlege ved Radiumhospitalet i Oslo.
Boken «Mellom to tårer» er hennes krigsdagbok fra slagmarkene under krigen på Balkan på 90-tallet.
Hun ble, etter at hun fant sin mann hengt på kontoret, sendt ut som lege på ulike steder på Balkan. Her opplevde hun at tidligere kolleger sto mot hverandre og kolleger ble både fanger og pasienter.

Møtt med fordommer

– Jeg vil starte med å fortelle om min ankomst til Norge. Like etter bombingen av Serbia trodde vi at vi ville bli møtt med fred og ro. I stedet ble vi møtt med så mange fordommer, at vi nesten ønsket å snu, sier hun.
Men påpeker at historiene ikke skal bli for tåredryppende.
– Når serbere forteller historier er det med masse godt humør. Vi skal synge og kanskje danse litt om det blir rom for det, sier hun.

LES OGSÅ: Flyktet på julaften
Zorica Mitic er også en ekspert på serbisk matkultur, og vil ha med seg et utvalg av smaksprøver på Hubro.
– Det blir masse god mat, sier hun.