Vil lese flere bøker

Liv Gade (i midten) traff blink på Bugården. Elevene nærmest henne er fra venstre Karl Pettersen (mørk jakke), Daniel Raastad, Tommy Haugen og Alexander Jørgensen. Foto: Jan Eric Møller

Liv Gade (i midten) traff blink på Bugården. Elevene nærmest henne er fra venstre Karl Pettersen (mørk jakke), Daniel Raastad, Tommy Haugen og Alexander Jørgensen. Foto: Jan Eric Møller

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Liv Gade anbefaler alle å kaste seg inn i bøkenes verden.

DEL

Heftig og begeistret fenget hun Bugården-elevenes interesse da hun besøkte ungdomsskolen med sitt foredrag om åtte «dampende og kokende» bøker hun anbefaler ungdom å lese.

Over 130 foredrag

Landets eneste bokinspirator brenner for å få barn og ungdom til å lese. Derfor reiser hun rundt på barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler og øser av sin nærmest altoppslukende interesse for både unge og voksne. 130 foredrag ble det i fjor. Og det blir ikke færre i år, kan hun love.
Hennes budskap lot til å interessere elevene. Karl Pettersen var en av elevene som lot seg begeistre.
– Veldig bra. Jeg leser en del. Men dette ga meg lyst til å lese enda mer, sa 14-åringen etter det halvtimelange foredraget.

Gir alt

Liv Gade synes det er viktig å jobbe med barn og ungdom.
– Jeg må bruke alt jeg har av energi og begeistring for å fange deres oppmerksomhet og interesse. Det er altså så moro at du aner ikke. Jeg elsker det, sier Gade.
10. mars reiser til Midtøsten for å holde foredrag på Jotuns internasjonale skole i Dubai.
– Hvorfor er det viktig at ungdom skal lese bøker?
– Det gir dem et bedre ordforråd. De klarer å ordlegge seg bedre, og det gir dem bedre kunnskap.
Liv Gade har jobbet som en bøkenes ambassadør i 10 år. Hun er ansatt i Norli bokhandel, men en stor del av tiden hennes går med til å inspirere til lesning.
– Er det noen flere skoler som vil høre på meg, er det bare å ringe, sier hun.
Hun har nylig vært i Grimstad, og i april skal hun til Østerdalen.

TV og ukeblad

Hun har opptrådt i Frokost-TV fire ganger og har egen spalte i et ukeblad. Energibunten setter av to timer daglig til litteratur, og leser 100 bøker i året.
Når folk snakker om norsk litteratur, er det en nokså vanlig oppfatning at det var Bjørnson, Ibsen, Kielland og Lie som spilte hovedrollene i «gullalderen». Men Liv Gade mener at vi nå opplever en ny gullalder.

Artikkeltags