Manikova sier til Sandefjors Blad at denne sterke hendelsene i livet hennes påvirker ­hennes kunst og valg av tema.

– Verden er ikke lenger ­normal for meg, etter at jeg ble synshemmet. Jeg prøver å ­formidle hva min verden består av gjennom kunsten. Det er ikke mulig for andre å forestille seg hvordan dette utarter seg, hvis du ikke selv har opplevd det. Mangel på avstands­bedømming og fokusering sliter jeg med. Gjennom fotokunsten prøver jeg å formidle til andre hvordan jeg ser verden, forteller hun.

Fremmed landskap

Kunstneren mener at øyne er det som definerer et menneske.

– Det kan være blå øyne, ­brune øyne, skjeve øyne. Fotoprosjektet handler om mitt eget liv i et fremmed landskap, sier hun.

Kjenner du din besøkelsestid som kunstinteressert vil du se bilder av øyne til mange personer, som blir eksponert på store formater.

De vil bli kopiert på håndlagde emulsjoner, og deretter påført for hånd på gjennomsiktig silke. Motivene blir hengt opp i lokalet og dermed synlig fra to sider.

Manikova vil ikke bare uttrykke seg med stillbilder. Det vil også bli benyttet videoprojeksjoner i store deler av lokalene i Kunstforeningen.

Den spektakulære installasjonen har Manikova fordelt på to rom, og den vil forandre seg avhengig av hvor man står i rommet. Runde fotografier i to farger snur seg rundt sammen med linser som igjen reflekterer de andre kunstverkene og skaper spennende synsvinkler.

LES OGSÅ: Sandefjord har landets beste kunstforening 

Løfter forurensing

Det vil også bli andre kunstutrykk å se på til helgen. «Luftige omgivelser» er tittelen på ­billedkunstner Lena Akopians utstilling:

Natur og miljø har inspirert og formet kunsten hennes. ­Forurensning i luft, vann og jord som er skadelig for mennesker og dyr er tema i flere av hennes kunstverk.

– Arbeid med grafiske teknikker er vanskelig, men oppleves som en veldig fengslende  ­arbeidsprosess, forteller Lena Akopian.

Separautstillingen åpnes av Signe Hultgren fra Sandefjord Kunstforenings styre klokka 14. Gitaristen Martin Nodeland serverer egenkomponert ­musikk. Utstillingen  står i en måned.

SEPARATUTSTILLING

  • Galina Manikova: «Øynene som ser»
  • Lene Akopian: «Luftige omgivelser».
  • Åpning 3. september klokka 14.00.
  • Står til 2. oktober i Sandefjord Kunstforening.