Lar det regne kulturdebatt over Kurbadet

KULTUR-STAFETT: Leder i Litteraturforeningen, Ragnar Aamodt, inviterer til ny Kultur-Stafett i Kurbadet. Denne gang er kommunikasjon stikkordet.

KULTUR-STAFETT: Leder i Litteraturforeningen, Ragnar Aamodt, inviterer til ny Kultur-Stafett i Kurbadet. Denne gang er kommunikasjon stikkordet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kultur er mer enn pynt for andre arrangementer. Det skal hele 14 innledere fortelle om i Kurbadet.

DEL

Litteraturforeningen med leder Ragnar Aamodt i spissen rister godt i kulturbegrepet, når de kommende onsdag inviterer til ny Kultur-Stafett, deres 8. i rekken. Denne gang er tittelen på samlingen «Kultur og Kommunikasjon».

– Kultur blir gjerne pynt på andre arrangementer som ikke har noe med kultur å gjøre. Vi snur det på hodet og tar for oss at alt det andre blir anheng til kulturen, sier Aamodt.

Fra klokka 16 og så lenge de frammøtte måtte ønske blir det mulig å høre hele 14 innledere, fordelt på tre grupper. Det er flere enn noen gang. Etter at Venstre-politikeren Karin Virik har åpent det hele, får hver innleder en bolk på 15-20 minutter, og temaene de tar opp favner et vidt spekter.

– Jeg håper også på debatt, sier Aamodt.

En rolleliste

Noen er mer kjent enn andre. Noen har skrevet bøker. Noen er lokale, noen kjent nasjonalt. Og flere har internasjonal erfaring eller utenlandsk opprinnelse. La oss ta dem i alfabetisk rekkefølge, slik også Litteraturforeningen gjør det i programmet:

Pia Bergan driver blomsterbutikk i Sandefjord. Hun skal fortelle hva blomstene betyr i ulike sammenhenger, og hun har laget noe de kaller «blomsterstafett-pinnen» til årets konferanse.

Alida Jay Boye er diplomat for norsk UD. Hun er født i Italia, vokst opp i New York  og har tilhold tidvis i Oslo, tidvis på hytta i Stavern. Hun har vært ambassaderåd for Mali, prosjektkoordinator for Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, og samarbeidet med UNESCO om bevaring av manuskripter i Timbuktu. Ja, og så har hun ledet kulturprosjektet «KONTRAPUNKT» i Kulturkirken Jacob i Oslo.

Victoria Castellanos de Josefsen er fra Guatemala. Hun er gift med tidligere statssekretær i Finansdepartementet og ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor, Øystein Josefsen. Til konferansen har hun med seg smykker hun selv har laget av jade fra Guatemala.

Elisabeth Fevang har i flere år ledet en stor del av det frivillige arbeidet i Sandefjord, som daglig leder for Frivilligsentralen. Tidligere har hun ledet diverse institusjoner, bofellesskap og SFO, med både voksne og barn som målgruppe. Sammen med Eldri Tusvik Rosendal (se under) skal hun framføre duetten «Kortreist frivillighet».

Misforståelser og dårlig kommunikasjon

Jon Gangdal er forfatter, foredragsholder, rådgiver, journalist, og fjellklatrer med erfaring fra Mount Everest og Nepal. I Kurbadet skal han knytte sammen erfaringer fra to verdener der kultur og kommunikasjon har spilt en avgjørende rolle for utfallet.

Om det han jobber med, sier Gangdal:

– I alle disse historiene er det kulturelle og menneskelige misforståelser og dårlig kommunikasjon som gir de mest fatale resultatene.

I sin innledning kommer han med eksempler på det motsatte, altså de gode løsningene.

Øyvind Hagen er utdannet barnevernspedagog, har utdannelse i psykiatri med rusbehandling og vold i nære relasjoner, og han har vært institusjonsleder på ungdomspsykiatrisk behandlingshjem og Folloklinikken.

Til Kurbadet kommer også Kirsten Hegge, daglig leder i Sandefjord Turistforening, til daglig barne- og ungdomsarbeider med videreutdannelse i fritidspedagogikk, administrasjon og ledelse. Det gjør også Erling Kittelsen, mest kjent som dikter og gjendikter til norsk blant annet av tekster fra persisk, sumerisk og koreansk.

– Han omtales også som motstandsdikter og en motkraft til vår økonomiserte kultur. Kittelsen strekker seg langt bort fra Norge og reiser mye for å hente impulser, sier Aamodt.

Allsidige bakgrunner

Fra Stokke har Aamodt hentet tidligere ordfører og flyger, forfatter (åtte bøker), frilansjournalist og nå 3. kandidat for Høyre ved stortingsvalget – Erlend Larsen. Det å møte velgerne før et valg vil være blant det han tar opp.

Sandefjordbosatte Mona Levin er også kjent for sine mange bøker, blant annet fem store biografier. Levin har vært skuespiller både på scene og film, og har de siste 30 årene vært teaterkritiker i Aftenposten, redaktør for klassiskmusikk.com og programredaktør i Den Norske Opera.

LES OGSÅ: Mona Levin fikk høythengende heder fra egne rekker

Allerede nevnte Eldri Tusvik Rosendal er også i ledelsen ved Frivilligsentralen. I Kurbadet vil hun blant annet snakke om sitt arbeid som flyktningeguidekoordinator og med Internasjonal Herrekafé

Multikunstner Elfi Sverdrup fra Stokke er kjent som billedkunstner, kunsthåndverker, sanger, strupesanger og smykkedesigner. Allsidig bakgrunn kan man også si om Staale Yttrehus. Etter å ha vært griserøkter, laborant på sprengstoff-fabrikk, bussjåfør og trafikklærer, begynte han som reporter i NRK i 1984. Som flere av innlederne har han skrevet bøker; hans om soldatlivet i utenrikstjeneste. Nå jobber han med en bok om «Titranulykken», en orkan som i 1899 tok livet av 171 fiskere på Trøndelagskysten.

LES OGSÅ: Fars dikt inspirerte til vandreforestilling

Tar en bolk selv

Den siste innlederen er Ragnar Aamodt selv. Her er en kort CV: Avisredaktør, forlagssjef, forfatter av et titalls sakprosabøker, blant annet om Bjugnsaken, styreleder i Norsk Forening for Asylsøkere og en rekke andre foreninger og frivillige organisasjoner. Sammen med kona Bente Damhaug flyttet Aamodt til Sandefjord i 2009, hvor de sammen etablerte Hubro Litteraturhus i Kurbadet, som de etterhvert overdro til andre, etter at begge fikk kreft.

Til hvert sitt tema viser alle de 14 altså at kultur er bærebjelken.

– Om folk er opptatt av kultur og ett eller flere av disse temaene, har de absolutt noe å hente i kurbadet onsdag, sier Aamodt. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.