Gå til sidens hovedinnhold

De går en tur på stien ...

Artikkelen er over 5 år gammel

Ønsker du å gi dine håpefulle gode kulturopplevelser og samtidig sende med en dose dannelse på veien, bør du løfte blikket og zoome inn på Midtåsen i sommer.

For fra 7. juli er Midtåsen Kulturfestival i full gang i det vakre parkanlegget. Og som en festival i festivalen, finner vi Midtåsen barnefestival, landets eneste festival for barn med klassisk musikk og klassiske temaer som referanse.

Barnefestivalen, signert Kulturelt Initiativ, har siden 2006 gitt barna, og oss voksne for den saks skyld, forestillingene «Tryllefløyten for barn», «Lyden av musikk», «Hans og Grete», «Barbereren av Sevilla», «Norske eventyrbilder» og «Grieg for barn».

  • LES OGSÅ: Dirigenten som kjøper rev

 Kunstnerisk leder Dag Nilssen, skriver forestillingene og tar utgangspunkt i kjente verker og historier, men derfra og til ferdige forestillinger er det den frie og lekne fantasien som rår. Slik er det også med årets nyhet, som har premiere 8. juli.

– Tenk om vi hadde hatt en svane i tjernet på Midtåsen!

Det var tanken som førte til at Nilssen tok tak i verket «Dyrenes karneval» av den franske komponisten Camille Saint-Saëns. Den mest kjente satsen herfra, er nettopp «Svanen».

– Vi dro tanken videre og spurte oss; Hva slags musikk har fiskene i tjernet? Eller alle skogskattene, forklarer Nilssen.

«Dyrenes karneval» i Kulturelt Initiativs versjon blir en slags zoologisk fantasitur, der publikum blir geleidet på stier og gjennom skogen av én av Mozarts store helter, fuglefangeren Papageno.

Han kjenner skogen og vet hvor dyra bor, og dem vil han selvsagt introdusere for barna. Papagena er dessuten veldig glad i musikk og har et variert program på repertoaret. Her blir det, naturlig nok, musikk fra Saint-Saëns originalverk, smakebiter fra Mozarts «Tryllefløyten», norske toner som «Bjørnen sover» og «Reven lå under birkerot» og selvsagt «Svanesjøen» av Tsaikovskij.

LES ANMELDELSE AV NORSKE EVENTYRBILDER: Trolldom for åpent tjern

Det hele startet tross alt med en svane.

Barytonen Aleksander Nohr spiller Papageno og sopranen Caroline Wettergreen spiller Papagena. Cellist Ulrikke Henninen og Joakim Biondi på klaver, står for musikken sammen med sangere fra Vestas barne- og ungdomskor.

Dansere fra Ballettskolen Sandefjord sørger for dyrisk magi på knauser, bak busker og fra under birkerot.

– For å sette prikken over i-en, oppfordrer vi publikum til å kle seg ut som sitt favorittdyr, sier styreleder i kulturforeningen, Ingvild Holth.

Den som fikk med seg fjorårets store suksess under barnefestivalen, «Norske eventyrbilder», kan glede seg over at den er tilbake på Midtåsen i juli.

 I år som i fjor drar operasangerne Bernt Ola Volungholen (Espen Askeladd), Eivind Kandal (forteller/konge) og Åse Krystad (Anne Knutsdotter/prinsesse) oss med gjennom de norske folkeeventyrene, krydret med folketoner og klassisk musikk. Folkemusiker Lars-Ingar M. Fjeld er Per Spelemann.

Kommentarer til denne saken