Gå til sidens hovedinnhold

Dirigenten som kjøper rev

– Jeg har kjøpt en rev, roper en entusiastisk Dag Nilssen under en orkesterprøve. Musikerne humrer litt bak skjegg og under kjoler. En rev? Hva er det han sier?

Artikkelen er over 5 år gammel

Nei da, Nilssen har ikke begynt å vanke i lyssky miljøer og ler godt da en av musikerne hvisker ham i øret at å kjøpe en rev, i overført betydning, betyr å kjøpe røykesaker som gjør folk en smule svimeslått under topplokket. Cannabis, som det heter i faglitteraturen.

Men Nilssen snakker ikke i overført betydning. Han har kjøpt seg en vaskeekte rev. Riktig nok ute av livets saga for mange reveår siden, men like fullt en ekte rev.

For det har seg slik at Nilssen og Kulturelt Initiativ (KI), som et ledd i Midtåsen Barnefestival i juli, setter opp sin egenskrevne forestilling, «Dyrenes Karneval» – inspirert av et kammermusikkverk, signert den franske komponisten Camille Saint-Saëns.

Ja, så går nå festivalens kunstneriske leder en tur innom finn.no og søker etter rev. Han finner en, og kjører hjem fra Fredrikstad dagen etter – en rev rikere her i livet.

Er det så mye å lage et stort poeng av da?

Midtåsen kulturfestival 

Kanskje ikke, men det illustrerer personen Dag Nilssen godt, og er beveggrunnen bak de mange spektakulære kulturopplevelsene han har besørget i Sandefjord gjennom snart 30 år.

For dirigenten fra Sandefjord, høyt skolert med eksamen fra Musikkonservatoriet i Stavanger og «Associate of the Royal College of Music with Honour» fra London, er en herre som bærer på en Sareptas krukke av ideer i sitt indre.

Proff til fingerspissene er han, men han har aldri sluttet å leke. Og det gjør han med en medfødt gave til å se sammenhenger, trekke linjer og skape fargerike bilder der de fleste andre bare ser grå skygger.

Et aha-gen, som han selv formulerer det.

Det fungerer slik at en visuell opplevelse, et årstall, en nasjon i nyhetene, en tittel på et verk, en historisk person eller hva det nå måtte være, på finurlig vis settes i en tilsynelatende logisk sammenheng med elementer fra kunsten og musikken. Til slutt omsettes det i kulturopplevelser.

For det finnes alltid en kobling. Jo mer leken, desto bedre.

Resultatet er det som gjør at KI i alle år har hatt en trofast «fanskare». De elsker det vannmerket foreningen søker å ha på sine forestillinger: høy kunstnerisk kvalitet kombinert med at opplevelsen settes inn i en videre sammenheng. Det være seg om det er fullmåne, om en komponist avled for et visst antall år siden eller om man ser en sammenheng når man kommer til nummer 525 i Köchelverzeichnis ...

Det var det som skjedde den gangen da 1990-tallet var nyfødt og Nilssen, med folk som Robert Levin og Ingrid Bjoner på lag, ga en god dag i den rådende «finkultur»-skepsisen og lanserte en internasjonal operafestival i provinsbyen Sandefjord.

Nilssen "leker" med Ida heks fra Høgenahall barnahage foran en forestilling på Midtåsen. Foto: Per Langevei

Nummer 521 i Köchels oversikt over Mozarts komposisjoner er «Eine kleine Nachtmusik», og det trigget aha-genet til denne artikkelens hovedperson.

– Jeg luftet for flere at jeg så for meg en seanse med alle festivalens musikere samlet på kvelden. Men jeg hadde ingen idé om hvor vi kunne ha det. Så fikk Edgar Ludl høre om ideen, og slik ble «Mozarthaven» til, forteller han.

Penger var det knapt med, men entusiasmen fra det lokale initiativet og en lønn i form av en fem-retter, gjorde susen.

– Det var rift om å få være med, minnes Nilssen.

Den som har hengt med en stund, vet at det i den østerrikske mesterkokkens bakgård ble skrevet kulturhistorie flere ganger. Blant annet ble «Porgy and Bess» satt opp med hvitt ensemble, etter spesialtillatelse fra familien Gershwin. I 1996 ble Foreningen Kulturelt Initiativ stiftet og har siden levert varene, til stor glede for det klassisk orienterte publikummet i Sandefjord og Vestfold ellers. Og deres barn, etter nyvinningen med barnefestival i 2007.

Aha-genet til Nilssen slo inn for fullt da han i fjor sommer besøkte Giverny, Claude Monets praktfulle eiendom utenfor Paris, kjent for sitt flotte parkanlegg og sin vakre beliggenhet.

Spelemann: Nilssen forut for "Spelemann på taket" i Mozarthaven tidlig på 1990-tallet. Foto: Atle Møller

Han tenkte umiddelbart på stedet der han og KI har arrangert rundt 160 forestillinger siden 2007, Midtåsen. Der og da i den franske hagen, tenkte han: Dette må vi bare videreutvikle. I Sandefjords og regionens interesse.

Det betyr at KI fra i sommer, rendyrker konseptet. Sommerens kulturmaraton, som starter med Midtsommer festkonsert i Hjertnes kulturhus lørdag 13. juni, har fått navnet Midtåsen Kulturfestival.

Kulturfestivalen er spekket med godbiter for store og små fra startskuddet går 7. juli og de neste to ukene. Hele programmet springer ut fra den nevnte krukka og blir til ved en skikkelig dugnad fra KIs styre og flere av foreningens medlemmer. Rundt 30 profesjonelle sangere og musikere vil være i sving under festivalen, i tillegg til flere lokale fjes.

– Det er mange grunner til å besøke Midtåsen i sommer, sier Nilssen. Det skal ikke stå på revestreker i den vakre parken...

Kommentarer til denne saken