– Det er ikke uvanlig at opera- og klassisksangere lærer seg tekster på språk de ikke forstår, og Veronica insisterte på å synge den nynorske teksten jeg hadde laget. Så da sang jeg selv inn teksten saaakte og ty-de-lig slik at hun kunne lære seg uttalen av ordene. Hun er svært dyktig og profesjonell, så dette blir bra, sier Krogseth.

Konkurransedommer

Den Sandefjords-bosatte musikeren er stadig på farten for å holde konserter, foredrag og masterklasser. Han er også mye benyttet som dommer i internasjonale konkurranser, og når dette leses, er han på plass i Los Angeles.

LES OGSÅ: Lager folkelig fest med bar og barokk

Der skal Krogseth blant annet være blant dommerne i en årlig konkurranse i klassisk gitarspill og komposisjon som arrangeres på California State University.

Symfoniske sanger

I tillegg skal han holde et par konserter selv, og ikke minst skal sandefjordingen være i studio når sopranen Veronica Bell og et symfonisk orkester spiller inn «Fjellsongar» («Mountain Songs»).

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Dette verket består av de tre sangene «Regn», «Tonar vert ting» og «Heimvegen», som Gisle Krogseth har laget både melodier og tekster til.

Komponisten forteller at «Tonar vert ting» opprinnelig ble skrevet til Ellen Lohne, den sandefjordske kulturpersonligheten som gikk bort i 2014.

LES OGSÅ: Er ikke i tvil om at blackboxen må plasseres ved Hjertnes: – Nå må folk våkne og forstå hva de har her

– Veronica Bell ønsket også å ha med noen flere komposisjoner under innspillingen. Det blir i utgangspunktet ikke CD-utgivelse av innspillingen. Til det er det for lite å tjene på CD-er, slik musikkmarkedet har utviklet seg. Opptakene skal primært brukes til å «selge» meg, Veronica Bell og komposisjonene mine inn til mulige konserter og filmprosjekter.

– Ikke for mye «pling-plong»

Krogseth sier det ligger mye folkemusikk i komposisjonene hans, men de har ofte en moderne innpakning.

LES OGSÅ: Svein i vinden med ny storsatsing

– Jeg er opptatt av melodi og formidlingen av tekst og musikk. Det må ikke bli for mye «pling-plong». Det tekniske må selvfølgelig være på plass, men det publikum først og fremst ønsker seg, er den troverdige formidlingen.   

Gisle Krogseth

  • Født og oppvokst på Rørvik i Vikna kommune i Nord-Trøndelag i 1952. Bor i Sandefjord.
  • Komponist og klassisk gitarist.
  • Utdannet på Nordnorsk Musikkonservatorium, Norges Musikkhøyskole og har sin «Master of Philosophy» (cand. mag.-grad) fra Universitetet i Oslo.
  • Har spilt mer enn 1000 konserter over hele verden, presentert foredrag, og gitt mange masterklasser i komposisjon og gitar.
  • Er ofte brukt som dommer for internasjonale konkurranser i gitar, og komponerer på jevnlig basis for ulike solister og ensembler.
  • Har gjort flere innspillinger (kassetter, CD-er og DVD-er), og har publisert over 25 ulike komposisjoner på forlag i Norge og Europa. Verkene omfatter musikk for soloinstrumenter, kammerensembler, operaer og symfonisk musikk.