De siste sju årene har bøkene til Erlend Larsen – også kjent som Stokkes siste ordfører – fått vestfoldingene til å oppdage sitt eget fylke.

– Folk er veldig lite kjent utenfor sitt eget hjemsted. Det blir jo ofte til at man går de samme turene om igjen, sier Larsen.

Akkurat dette bestemte han seg for at han ville gjøre noe med, da han høsten 2010 ga ut boka «På tur i Vestfold», med 40 turforslag som dekket alle fylkets kommuner. Nå står boka i 10.000 av fylkets bokhyller.

Tok alle turene på nytt

Før den nyeste utgaven av turboka gikk i trykken, gikk også Larsen gamle turer om igjen. Han har nemlig gått opp alle turene i boka på nytt.

– Det har gitt meg ny og oppdatert informasjon om turstedene. Jeg har mange nye bilder, og nye og mer detaljerte kart, i dette opplaget. Den siste utgaven inneholder også fem bonusturer som ikke er i de tidligere opplagene, røper han.

Fire av bonusturene befinner seg i nye Sandefjord: Åletjønn ved Høyjord, Askjemvannet i Andebu, Rossnesodden ved Brunstad og en tur ved Goksjø.

– Alle disse nyeste turene ble merket opp i terrenget etter at det forrige opplaget kom, opplyser Larsen.

Les også: Får ikke hel tursti rundt Goksjø

Larsens anbefalinger

Målet med turbøkene har altså vært å få folk til å bli bedre kjent i Vestfold. Her finnes fortsatt mange turperler som er lite kjent blant vestfoldinger flest.

– Folk drar til Hardanger for å se fruktblomstringen, men det er vel så fin blomstring i Svelvik, nevner friluftsmannen.

Han trekker også fram marka mellom Svelvik og Sande som et fint område. Det samme synes han Vestskauen i Sande er, i tillegg til mange flotte tursteder i Brunlanes.

Les også: Vender ryggen til byen

Nærmer seg 20.000

Han husker godt at han ble overrasket over at den solgte så godt.

– Det første opplaget var på 2.500 bøker. Og før det andre opplaget var levert fra trykkeriet, bestilte vi det tredje opplaget. Han som var kontaktpersonen min opp mot trykkeriet trodde jeg tulla da jeg kom med bestillingen, husker den turglade skribenten.

Nå er han ute med femte opplag av boka, som hittil er solgt i 10.000 eksemplarer. Og for å være sikker på at dette opplaget ikke går tomt med det første, klinte han til denne gangen og trykket hele 5.000 bøker på en gang.

Og som om ikke det var nok solgte turbøker: Boka med de 40 turene i «På tur i Vestfold – del 2» har solgt i rundt 7.500 eksemplarer. Dermed nærmer salget seg 18.000 bøker kanskje kjapt.

– Jeg har begynt å gå opp igjen turene til den boka også, smiler turgeneralen lurt.

Les også: Disse 10 fotturene er de beste i Vestfold